Whey protein tozu zararları nelerdir?
Whey proteini supplementleri - özellikle whey protein tozları - günümüzde piyasadaki en popüler supplementlerdendir, çünkü insanlar gün içerisinde tüketilen protein tozunun özellikle düzenli olarak güç antrenmanı yapan kişiler için çok yararlı bir takviye olduğunu düşünmektedirler.
Whey protein tozu tüketiminin sağlıksız olduğu açıklamasının tartışmalı olduğunu, birçok insanın bu görüşü eleştireceğini ve mutfak dolabındaki çikolata aromalı, emilimi kolay whey protein tozlarını savunmak için elinden gelen her şeyi yapacağını biliyorum. Aslında bunun nedeni, insanların protein tozunun normal besin maddelerinden daha sağlıklı olduğunu düşünmeleri değil, uzun bir süre beslenmelerinin düzenli bir parçası olan bir takviyenin sağlıklarına zarar vermiş olabileceğine inanmak istememeleridir. Ayrıca, bir çok insan, protein içeren bir yemek hazırlamak yerine sadece bir miktar whey protein tozu ile su karıştırmanın kolaylığından vazgeçmek istememektedir.
Whey protein zararlı mıdır?
Her ürün gibi whey proteininin de zararları bulunmaktadır. Öncelikle, whey proteini tozu, anormal bir besin kompozisyonuna sahip, evrimsel açıdan alışılmamış, işlenmiş bir gıda ürünüdür. Evrimsel şablon, whey proteini takviyelerinin tüketimi ile ilişkili bazı olumsuz sağlık etkilerinin olduğunu öngörmektedir. Yazının ilerleyen kısımlarında göstereceğim gibi, bilimsel literatür de bunun böyle olduğunu ortaya koymaktadır.
Whey proteini aynı zamanda bağırsak florasını destabilize edebilir. Whey protein takviyesi hakkında müşterilerle ve diğer insanlarla konuşurken fark etmiş olduğum şeylerden birisi, birçok insanın şişkinlik, gaz ve/veya ishal gibi sindirim sorunlarıyla karşılaştığını söylemeleridir. Whey protein tozu, doğal ve eksiksiz gıdalara kıyasla çok farklı bir besin kompozisyona sahip ve aynı zamanda işlenmiş bir gıda maddesi olduğundan, bu bana tamamen mantıklı gelmektedir.
Whey proteininin bir başka zararı ise, tüketiminin akne vulgaris oluşumuna veya şiddetlenmesine neden olabilmesidir. Yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda whey proteininin akne oluşumunu hızlandırabileceği ortaya konulmuştur. Bunların yanı sıra, whey proteini yüksek derecede insülinojenik bir besindir. Süt kesildikten ve süzüldükten sonra oluşturulan sıvı materyalden izole edilmiş yüksek düzeyde yoğunluğa sahip bir globüler protein kaynağı olan whey proteini, açıkça atadan kalma insan beslenmesinin parçası değildir. Hatta insan beslenmesi, düşük dereceli insülin tepkisi ortaya çıkaran gıdalar (örneğin, maksimum %23'lük bir karbonhidrat yoğunluğuna sahip meyve ve sebzeler) yemeye doğru evrimleşmiştir. Bu da whey proteinini alışılmadık ve zararlı besin maddeleri kategorisine sokmaktadır.