Whey Protein Nasıl Yapılır?
Whey protein bir süt ürünüdür ve inek sütünden elde edilir. En iyi sığır çiftliklerinde, ineklerin sağlıklı ve uygun şekilde beslendiği tesislerde üretilir. Tamamen organik ve pestisitlerden arınmış, yüksek kaliteli süt üretimi yapılan bu çiftliklerde, belirli işlemlerden geçirilen sütte yaklaşık %3.5 oranında protein, %4 oranında yağ ve %4.6 oranında laktoz bulunur. İneklerden elde edilen süt, zararlı bakteriler barındırdığından pastörizasyondan geçmek zorundadır. Sütün içinde bulunan bakterilerin bazıları, süt 4°C'ye soğutularak öldürülür. Soğutulmuş süt daha sonra büyük soğutmalı tankerlerle en yakın peynir işleme tesisine nakledilir. Peynir üretim tesisleri genellikle sığır çiftliklerinin yakınlarında yer alırlar. Peynir altı suyu proteini olarak da bilinen whey proteini, peynir üretim sürecinin bir yan ürünüdür. Süt insan sağlığına zarar verebilecek bazı zararlı bakteriler içerdiğinden peynir işleme tesisinde tekrar pastörizasyona tabi tutulur. Pastörizasyon Louis Pasteur tarafından tasarlanmış bir süreçtir ve sütte bakteri üremesini engellemek için kullanılır. Pastörizasyon sırasında süt kaynama noktasına (70-80°C) kadar kaynatılır ve daha sonra anında 4°C'ye soğutulur. Pastörizasyon sonrası elde edilen sütte %20 oranında whey ve %80 oranında kazein bulunur.
Pastörize süt, wheyi kazeinden ayırmak için çeşitli enzimlere tabi tutulur. Bu işlem sonrasında süt katı ve sıvı olmak üzere iki kısma ayrılır. Katı parçacıklar toplanarak peynir üretimi için kullanılırlar. Sıvı kısımda ise peynir altı suyu dediğimiz wheyin yanı sıra az miktarda karbonhidrat ve yağ bulunur. Karışımdan ayrılan kazein ise, süzme peynir veya farklı peynir çeşitleri hazırlamak için kullanılır. Diğer yandan sıvı whey, yağ, karbonhidratlar, su ve mineral içeriğinden arındırılmak üzere saflaştırma işleminden geçirilir (Not: 2.5 kg whey proteini üretmek için yaklaşık 300 litre sıvı whey gerekmektedir). Whey sıvısı, Whey Protein Konsantresi (WPC) elde etmek için işlenmeye başlanır. Sıvı whey, ortam sıcaklığının oldukça düşük olduğu bir protein üretim tesisine gönderilir ve özel seramik filtreli paslanmaz çelik türbinlerden oluşan bir ağa yüklenir. İşlem sonucunda yağlar ve laktoz sıvı çözeltiden ayrılarak nihayetinde whey protein konsantresi üretilir. Son olarak whey protein konsantresi, susuzlaştırılması için hem sıcak hem de soğuk hava üfleyen bir kurutucuya konulur. Elde edilen toz yaklaşık %90 whey oranına sahip olabilir. Bu süreç aynı zamanda whey ürününün besin değerini kaybetmemesini ve proteinin denatüre olmamasını da sağlar. Burada elde edilen whey proteini paketlendikten ve saflık açısından test edildikten sonra daha fazla işlem için (tatlandırma vb.) fabrikaya, oradan da yerel marketlere gönderilir.
En İyi Whey Protein Hangisidir?
İyi bir whey protein seçmek önemlidir fakat yapacağınız seçim tercihlerinize ve hedeflerinize göre değişiklik gösterir. Düşük karbonhidrat diyeti yapan bir sporcu ile bulking sürecindeki bir vücut geliştiricinin en iyi whey protein tozu tercihleri birbirinden farklı olacaktır. Yine de, size fikir vermesi açısından spor ve sağlık otoriteleri tarafından hazırlanmış en iyi 10 whey protein tozu listesine bir göz atabilirsiniz:
1. Dymatize ISO 100
2. MusclePharm Combat
3. Optimum Nutrition Gold Standard
4. Weider Premium Whey
5. Hardline Whey 3 Matrix Protein