Proteinlerin Vücudumuzdaki Öncelikli Görevleri Nelerdir?
Protein insan vücudundaki her hücrede yer alan önemli bir yapıtaşıdır. Vücutta sudan sonra en bol miktarda bulunan maddedir. Bu protein vücudunuza aldığınız besinsel proteinler kullanılarak üretilir. Birçok hayati süreçte kullanılır ve bu nedenle sürekli yenilenmesi gerekir. Yenilenme süreci ise protein içeren gıdalar düzenli olarak tüketilerek gerçekleştirilir.
Proteinlerin Görevleri:
Bakım ve OnarımProtein vücudun yapı taşı olarak isimlendirilir. Bunun nedeni, proteinin büyüme ve onarım süreçleri de dahil olmak üzere vücut dokusunun bakımı açısından hayati bir öneme sahip olmasıdır. Saçlar, cilt, gözler, kaslar ve organların her biri proteinden yapılmıştır. Çocuklar yeni dokular geliştirdiklerinden, yetişkinlere kıyasla kilo başına daha fazla proteine ihtiyaçları vardır.
EnerjiProtein önemli bir enerji kaynağıdır. Vücut dokusunun bakımı ve diğer gerekli fonksiyonlar için ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla protein tüketirseniz, vücudunuz bu ekstra proteini enerji için kullanacaktır. Karbonhidratlar gibi diğer enerji kaynaklarının gerektiği kadar alınması nedeniyle buna ihtiyaç duyulmazsa, protein yağ hücrelerinin bir parçası haline gelip vücutta depolanır
HormonlarProtein, çeşitli hormonların oluşumunda yer alır. Hormonlar, organların etkileşimini içeren vücut fonksiyonlarının kontrolüne yardımcı olan maddelerdir. Örneğin, küçük bir protein olan insülin, kan şekerini düzenleyen bir hormondur. Pankreas ve karaciğer gibi organların etkileşimini içerir. Bir başka protein hormonu da sekretindir. Bu madde gerekli sindirim sıvılarını üretmek için pankreas ve bağırsağı uyararak sindirim sürecine yardımcı olur.
EnzimlerEnzimler, vücuttaki kimyasal reaksiyonların hızını arttıran proteinlerdir. Aslında, vücuttaki gerekli kimyasal reaksiyonların çoğu, enzimler olmadan etkili bir şekilde ilerleyemez. Örneğin, bazı enzimler protein, karbonhidrat ve yağ moleküllerini daha küçük moleküllere indirgemek için yardımcı olarak işlev görürken bir diğeri DNA üretimine katkıda bulunur.
Moleküllerin taşınması ve depolanmasıProtein belirli moleküllerin taşınmasında önemli bir rol oynar. Örneğin, hemoglobin vücuda oksijen taşıyan bir proteindir. Protein bazen belirli molekülleri depolamak için de kullanılır. Örneğin, ferritin, karaciğerde depolanmadan önce demirle birleşen bir protein türüdür.
AntikorlarProtein, enfeksiyon, rahatsızlık ve hastalıkları önlemeye yardımcı olan antikorların üretilmesine birinci dereceden katkıda bulunur. Bu proteinler (antikorlar), bakteriler ve virüsler gibi antijenleri yok etmeye yardımcı olurlar. Genellikle diğer bağışıklık sistemi hücreleriyle birlikte çalışırlar. Örneğin, bazı antikorlar, antijenleri, beyaz kan hücreleri tarafından yokedilene kadar bulundukları yerde tutmak için tanımlar ve çevrelerler.