Protein Tozunun Yararları Ve Zararları Nelerdir?
Protein tozunun en bilinen yararları şunlardır:
Ağırlık kontrolü
Porsiyon kontrolü çoğu insan için büyük bir sorundur. Protein tozları, içerdikleri besin maddeleri sayesinde kilo yönetimini kolaylaştırırlar (yağ ve kalori alımınızı kontrol etmenizi sağlarlar).
Kas geliştirme
Dayanım egzersizi ya da diğer egzersizler esnasında kas dokuları yırtılır ve kaslarınızın gelişimi için tekrar oluşturulmaları gerekir. Protein tozları, kan dolaşımına daha hızlı bir şekilde nüfuz ederek kasların yeniden yapılandırılmasına yardımcı olurlar.
Kullanım kolaylığı
Katı gıdalar yoluyla yüksek miktarda kaliteli protein almak çok fazla zaman alabilir. Zamanınızın kısıtlı olduğu durumlarda protein tozu kullanarak hem zamandan kazanır hem de vücudunuzun ihtiyacı olan proteini karşılamış olursunuz.
Çok yönlü besin değeri
Protein tozu kullanımının yararlarından biri de, ürünün besin değerinin yüksek olmasıdır. Protein tozlarında proteinin yanı sıra, karbonhidrat, vitamin ve yararlı yağlar da bulunur.
Protein Tozunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Protein tozu, vücuda sağladığı faydaların yanı sıra çeşitli durumlarda zararlı da olabilir:
Aşırı Kalsiyum Kaybı
Kalsiyum kemiklerinizin güçlü kalmasında çok önemli bir rol oynar ve ekstra protein tüketimi kemik sağlığınızı tehlikeye atabilir. 2013 yılında “Uluslararası Akademik Araştırma İlanları”nda yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar günde 47, 95 ve 142 gram dozlarda protein alımının kalsiyum seviyeleri üzerindeki etkisini incediler. Bu araştırmanın sonucunda, protein tüketimindeki her kademeli artışın, idrar ile kaybedilen kalsiyum miktarında belirgin bir artışa neden olduğu bulundu.
Sağlıksız Böbrek Fonksiyonları
Böbreklerin görevi, atık ürünleri ve toksinleri vücuttan temizlemektir. Protein alımının artması böbreklerin iş yükünü de aynı oranda artırır. 2013 yılında “Uluslararası Akademik Araştırma İlanları”nda yayınlanan aynı araştırmada, araştırmacılar aynı zamanda fazla protein tüketiminin potansiyel tehlikelerini inceleyerek, uzun vadede böbrek fonksiyonlarının bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini buldular.
Ağır Metal Kontaminasyonu
Tüketici raporları, arsenik, kurşun, kadmiyum ve cıva olmak üzere dört ağır metal için 15 ayrı protein tozu ve içeceğini test ettiler. Test edilen örneklerin çoğunda az miktarda ağır metale rastlansa da, birkaç numunede günlük güvenli kabul edilen miktarı aşan miktarlara rastlandı.
Güvenli Doz
Vücudunuzun düzgün bir şekilde işlevini sürdürebilmesi için proteine ihtiyacı vardır, fakat yararlı maddelerin de dozaşımı olabilir. Önerilen azami protein tüketim aralığında kalarak olumsuz etkilerden kaçınabilirsiniz.