Protein Tozu Neyden Yapılır?
Protein tozları, Pirinç, Yumurta, Süt, Bezelye, Kenevir, Soya, Kızılcık, Enginar gibi çeşitli gıda kaynaklarından üretilirler. Birçok protein tozu üreticisi, protein ile birlikte vitaminler, mineraller, yeşillik (kurutulmuş sebze veya diğer bitki ürünleri), ek yağlar, tahıllar, ve lifler ile ürünlerini güçlendirir. Bu nihai ürün türleri, genellikle önemli miktarlarda karbonhidrat ve yağ içerir. Protein tozlarının çoğu fazlaca işlenmiş birer gıda takviyeleridir. Tadını güzelleştirmek için rafine edilirler ve uzun, stabil bir raf ömrüne sahiplerdir. En yaygın üç protein tozu, whey, soya ve kazein proteininden üretilenlerdir.
• Whey:
Whey proteini sütte bulunan iki proteinden biridir (diğeri kazein). Süte koagülan bir madde (genellikle renin) eklendiğinde, kazein ve peynir altı suyu ayrılır. Whey (peynir altı suyu) proteini, sütün suda çözünen kısmıdır.
Whey protein tozu, protein takviyesi olarak kullanılır. Bu ürün, hedeflenen günlük protein hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olur. Diğer formlardan daha hızlı emildiğinden, kas protein sentezini çok hızlı biçimde arttırır.
Whey protein tozu, karaciğer veya böbreklere zarar vermez, ancak önceden var olan rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir. Karaciğer veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler, bu ürünü kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır.
Protein Tozu Nasıl Yapılır?
• Soya:
Soya proteini soya fasulyesinden izole edilen bir proteindir. Soyulmuş ve yağdan arındırılmış soya küspesinden üretilir. Kabukları soyulmuş ve yağdan arındırılmış soya fasulyesi, üç çeşit yüksek proteinli ticari ürün haline getirilir: soya unu, konsantreler ve izolatlar. Soya proteini izolatı, 1959 yılından beri işlevsel özellikleri nedeniyle besin maddelerinde kullanılmaktadır. Son zamanlarda, soya proteini popülerliği sağlıklı gıda ürünlerinin üretimindeki kullanımı nedeniyle artmış ve birçok ülke soya proteini açısından zengin gıdalar için gereken sağlık beyanlarına izin vermektedir.
• Kazein:
Kazein, süt, yoğurt, çikolata, dondurma ve çeşitli işlenmiş gıdalar gibi süt ürünlerinde bulunan bir protein türüdür. Kazein proteinini supplement formunda alabilirsiniz, zira sıklıkla başka bir süt esaslı protein olan whey proteine alternatif olarak satılmaktadır. Kazein proteini, besinler yoluyla da tüketilse supplementler yoluyla da alınsa sahip olduğu potansiyel birçok fayda ile diyetinize çok yararlı bir katkı olabilir.
Kazein proteininin temel faydalarından biri sindirim hızıdır. Kazein, yavaş sindirilen bir proteindir ve beslenme uzmanlarına göre bu sindirim yedi saate kadar devam edebilir. Bir egzersiz seansından sonra kaslarınızdaki enerji depolarını hızla yenilemek için hızlı sindirilen bir protein türünü tercih etmelisiniz. Kazein ise gece boyunca sindirileceğinden yatmadan önce tüketilmesi daha mantıklı olan bir protein çeşididir.