Protein Tozu Nasıl Yapılır?
Ev yapımı protein tozu, size marketten satın alınan ürünlerin sunamayacağı birkaç farklı avantaj sunar. Marketten satın alınan protein tozu çılgınca pahalı olabilir. Malzemelerinizi toplu olarak satın alırsanız, 20 liradan daha düşük bir miktara bir aylık toz tedarik edebilirsiniz. Ayrıca, hazır protein tozları, raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucu maddeler gibi çok sayıda zararlı madde içerirler. Kendi protein tozunuzu yaparak, protein kaynaklarını ve lezzetlendiricileri arzu ettiğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Protein tozu nasıl mı yapılır? Hep beraber görelim.
Protein Tozu Nasıl Hazırlanır
Kndi protein tozunuzu hazırlamak için öncelikle protein kaynağınızı seçin. Bunlar: süt bazlı whey ya da kazein proteini, yumurta bazlı proteinler veya bitki bazlı soya, bezelye, pirinç ya da kenevir proteini olabilir. Kullanabileceğiniz iyi seçeneklerden bazıları: yağsız süt, kuru yumurta tozu ya da bitki proteinleri için, kahverengi pirinç, kinoa, kenevir tohumu, kuru nohut veya bezelyedir. Bunların dışında, bir protein tozu yapmak için öncelikle bir blender veya kahve değirmeni kullanın ve malzemeleri iyice ezin. Kuru fasülye kullanıyorsanız öncelikle iyice pişirmeye dikkat edin çünkü bunlar hastalığa sebep olabilecek doğal bir toksin içerirler.
Protein Tozu Yapımı
Tatlandırıcı maddeler için toz çikolata veya vanilya, kurutulmuş baharatlar veya yenilebilir meyve aromalı toz ekstratları kullanabilirsiniz. Ayrıca, protein içeceğinize badem veya nane gibi, sıvı tatlandırıcı ekstratlardan birkaç damla ekleyebilirsiniz. Bir başka seçenek ise, protein tozunuzu tatlandırmamaktır.
Bir miktar lif katmak için ince öğütülmüş yulaf ekleyerek protein tozunuzun besin değerini yükseltin. Kabuklu bir yemiş ya da buğday tohumu size her porsiyonda bir miktar sağlıklı yağ sağlayacaktır. Protein toz karışımınıza kurutulmuş yağsız süt tozu gibi, proteini daha da güçlendirecek ve kalsiyum oranını arttıracak, toz haline getirilmiş spirulina yosunu veya yeşil çay gibi maddeler ekleyerek, tozunuzun ilave besin maddeleri ve antioksidanlar açısından zenginleşmesini de sağlayabilirsiniz.
Ev yapımı protein tozları, tazeliği korumak ve raf ömrünü uzatmak için herhangi bir koruyucu ya da katkı maddesi içermeyeceğinden, protein tozunuzu daha küçük partiler halinde hazırlamanız ya da nasıl depoladığınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekebilir. Kurutulmuş süt tozu, fıstık ve buğday tohumu gibi maddeler, özellikle sıcak bölgelerde veya neme ya da ışığa maruz kaldıklarında bozulabilirler. Herhangi bir ev yapımı tarif gibi, protein tozunuzu zamanı geçmeden kullanın ve buzdolabında muhafaza edin.