Protein Tozu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hangi protein tozunun ihtiyaçlarınıza en uygun olacağını seçmeye çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör vardır. Peki protein tozu alırken tam olarak nelere dikkat edilmeli?
1. Değer
Ekonomik değer satın alınabilir nesneleri kapsayan bir terimdir. O halde, değeri, bir ürünün yararlardan dezavantajlarını çıkarıp sonucu ürünün fiyatına bölerek elde edebiliriz. Formülle ifade etmek gerekirse:
Değer = (Faydalar (Kalite) – Dezavantajlar) / Porsiyon başına maliyet
Değer, bir ürüne ilişkin söylenebilecek son cümle değerindedir.
"Bir protein tozu satın almak bir araba satın almak gibidir: Farklı fiyat aralıkları için farklı seçenekler vardır."
"Aldığım ürün harcadığım paraya değer mi? İşte bütün mesele budur. Sonuçta, her şey göz önüne alındığında, maliyet analizinin son faktörü belirleyici faktördür.
2. Kalite
Kalite göreceli bir kavramdır. Özellikle proteinden bahsederken, kalite, ürünün diğer mevcut seçeneklere kıyasla kazandığı bir değerdir. Piyasadaki tüm protein tozları aynı şekilde üretilmez. Bazı protein tozları gastrointestinal şişkinlik, kramp ve gaz birikimine neden olur.
Bir protein ürününün kalitesi, Verim, Amino Asit Profili (BCAA - EAA oranı), WPI : WPC Oranı, Katkı Maddesi Yüzdesi, Tat, Kullanım Kolaylığı, Harmanlanabilirlik, Sindirilebilirlik ve elde edilen sonuçlar gibi çeşitli gerekliliklerin karşılanıp karşılanmaması ile belirlenir.
Protein Tozu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
3. Verim
Verim, tüketilen porsiyon başına denk gelen protein yüzdesini belirtir. Matematiksel olarak aşağıdaki gibi gösterilir:
(Porsiyon başına gram cinsinden protein x 100) / Porsiyon gramajı
Örneğin, toplam ağırlığı 100 gram olan bir protein tozumuz var. Bu 100 gramlık porsiyonda 50 gram protein olduğunu varsayalım. Bu,%50'lik bir verim demektir. Yani, ürünü satın alırken yaptığınız ödemenin %50'si proteinsiz kısma gitmiş demektir.
4. Amino Asit Profili
Bir protein tozunun amino asit profili de mutlaka dikkate alınmalıdır. Bir protein ürünü satın alırken kontrol etmeniz gereken Amino asitler iki grupta sınıflandırılırlar. BCAA ve EAA'lar. BCAA'lar, Dallı Zincirli Amino Asitler, EAA'lar ise Esansiyel Amino Asitler anlamına gelmektedir. Her ikisi de son derece önemlidir.