Protein Mi Karbonhidrat Mı Daha Önemli?
Karbonhidratlar ve proteinler, vücudun enerji üretimini sürdürmek ve sağlığı korumak için ihtiyaç duyduğu önemli makrobesinlerdir. Vücut tipiniz için bu besin maddelerinin önerilen günlük alımlarını içeren dengeli bir diyet, kuvvet antrenmanları ile birlikte kas kütlesi oluşturma şansınızı artırır. Karbonhidrat ve protein, kas üretiminde farklı roller oynadığından, en verimli sonuçları diyetinizde her ikisinden de yeterli miktarda aldığınızda elde edersiniz. Yeni bir beslenme rejimine başlamadan önce doktorunuza danışmanız önerilmektedir. Karbonhidratlar, kaslarınızın glukoz formundaki temel enerji kaynağıyla beslenme sürecinde çok önemli bir rol oynarlar. Karbohidrat içeren bir yiyecek tükettikten sonra, sindirim sisteminiz onu parçalara ayırır ve ortaya çıkan glukozu kan dolaşımı yoluyla dokularınıza, organlarınıza ve kaslarınıza dağıtır. Glukozu, vücudunuzun gereksinimlerine göre hızlı bir şekilde kullanabilir ya da daha sonraki ihtiyaçlar için karaciğer ve iskelet kaslarında glikojen olarak depolayabilirsiniz. Egzersiz sırasında vücudunuzun glikojen depolarını kullanma olasılığı daha yüksektir, ancak vücudunuz ekstra karbonhidrat enerjisine ihtiyaç duymuyorsa, depo edilmiş enerjiyi de kullanmaz.
Protein ise, kasların yakıt kaynağıdır, ancak daha önemli bir role de sahiptir - doku ve kas oluşturan veya tamir eden hücrelerin temel yapı taşı görevi görür. Amino asitler olarak adlandırılan küçük molekül zincirleri, proteinin yapı taşlarıdır. Vücudunuz esansiyel olmayan amino asitleri üretebilir, esansiyel amino asitleri sadece protein içeren hayvansal gıdalardan elde edebilir. Proteinin birincil rolünün doku ve organların yapı taşı olması nedeniyle, vücudunuz yeterli miktarda karbonhidrat veya glikoza sahip olduğu sürece kaslar bir enerji kaynağı olarak kullanılmazlar.Protein Mi Kas Yapar Karbonhidrat Mı?
Protein kas inşasında ve bakımında kilit rol oynamasına rağmen, vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla miktarda protein tüketmek, daha büyük veya daha güçlü kaslar elde etmenizi sağlamaz. Az yağlı karbonhidrat ve protein kaynaklarını seçerek dengeli bir diyet yaparsanız, kas kütlesi oluşturma şansınızı artırabilirsiniz. Egzersizden iki ila dört saat önce karbonhidrat tüketmek glikojen depolarını (yani kas enerjisini) optimize edecektir. Iowa State Üniversitesi, kas sentezi ve onarımını teşvik etmek için egzersizden önce ve sonra sağlıklı bir kaynaktan aynı zamanda protein de tüketmenizi önermektedir. Protein ve karbonhidrattan oluşan sağlıklı bir diyet takip etmek tek başına kas kütlesi oluşturmanızı sağlamaz. Kaslarınızın enerjiyi kullanması ve yeni kas gelişiminin teşvik edilmesi için kas güçlendirme faaliyetleri yapmanız gerekir. Direnç egzersizleri, halter veya ağırlık kaldırma ve kardiyovasküler aktivitelerden oluşan bir kombinasyon, vücudunuzun kas kütlesi kazanma yeteneğini artırır. Ek olarak, egzersiz sırasında kaslarınıza ekstra enerji sağlamak için, beslenme rutininizi kabuklu yemişler ve yağlı balıklar gibi sağlıklı yağ kaynakları ile tamamlamanız önemlidir.