Protein Fazlalığı Nedir?
Temel bir besin maddesi olan besinsel protein, vücudumuzun onsuz yapamayacağı kritik görevleri yerine getirmesini sağlar. Bu görevlerden en önemlileri, kas, kemik ve organların yapımı ve onarımı gibi görevler ile düzenleyici hormonların üretimi ve bağışıklık sistemi işlevinin sürdürülmesidir. Fakat yine de, çok fazla protein tüketerek sağlık problemleri yaşamak kesinlikle mümkündür. Sizin için doğru olan miktar, yaş, cinsiyet, ağırlık ve fiziksel aktivite seviyenize bağlı olduğu için, çok fazla protein alıp almadığınızı anlamak zor olabilir. Tıp Enstitüsü, yetişkin kadınların günde 46 gram ve yetişkin erkeklerin günlük 56 gram protein tüketmesini önermektedir. Eğer daha ağır ve daha aktif iseniz, sağlıklı kalabilmek için daha yüksek miktarlarda protein tüketmeniz gerekir.
Fazla Proteinin Zararları
İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla protein tüketiyorsanız, bu diyetinize fazladan kalori ekleyecek, ve zamanla istenmeyen kilo alımına neden olacaktır. Bu durum, özellikle yüksek yağlı, yüksek kalorili ve yüksek proteinli gıdaların, beslenmenin temelini oluşturduğu Batı ülkelerinde geçerlidir. Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi, Amerikalıların çoğunun günde ihtiyaç duydukları protein miktarının iki katından fazla tükettiğini bildirirken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri yetişkin Amerikalıların neredeyse yüzde 70'inin aşırı kilolu olduğunu rapor etmektedir.
Protein gibi yalnızca bir besin türüne çok fazla odaklanmak, diyetinizde yeterince çeşitlilikte besin almadığınız anlamına gelebilir. Uzun süreli yüksek proteinli bir diyet sizi besin yetersizliği riski altına sokabilir. Genellikle hayvansal ürünlerden, zengin protein içeren gıdalar tükettiğinizde, bitki proteinlerinden diyet lifini alamamış olur ve sindirim sorunları, kabızlık veya divertikülit gibi semptomlar yaşabilirsiniz.
2006'da "International Journal of Sports Nutrition & Exercise Metabolism" de yayınlanan bir makaleye göre, günde 200 gramdan daha fazla protein tüketimini teşvik eden diyetler olarak tanımlanan çok yüksek proteinli diyetler, belirli hastalıkların oluşma riskini arttırmakta. Bunlar arasında, amino asit fazlalığı olan hiperaminoasidemi, aşırı amonyak ile sonuçlanan hiperammonemi, aşırı insülin nedeni ile ortaya çıkan hiperinsülinemi bulantısı, ve hatta erken ölüm bulunmakta. Hiperaminoasidemi ve hiperammonemi başta olmak üzere bazı olumsuz etkiler 40 gram ya da daha fazla protein içeren bir öğünden sonra gözlenebilmekte ancak uzmanlara göre bu etkiler zamanla kronik ve şiddetli hale gelmektedir.