Omega 3 Haplarının Zararları Nelerdir?

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) göre, EPA ve DHA omega-3 yağ asitlerinin tüketimi koroner kalp hastalığı riskini azaltabilmektedir. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Yine de, omega-3 yağ asitlerinin tüketimi, kalp sağlığı, diyabet, lupus, osteoporoz, depresyon, psikolojik bozukluklar, cilt hastalıkları, göz sağlığı, astım ve bazı kanserlerin önlenmesi ile tedavisinde yararlı olabilir. Omega-3'ler balık, keten tohumu, keten tohumu yağı ve ceviz gibi gıdalarda bulunurlar. Ayrıca takviye formda da alınabilirler. Omega 3 haplarının çok sayıda faydalarına rağmen, çeşitli zararları da bulunmaktadır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne (UMMC) göre, kanama bozukluğu olan veya kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler, omega-3 takviyeleri alırken dikkatli olmalıdırlar. Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün web sitesi olan Medline Plus'ta, omega-3 yağ asitlerinin kanama riskini artırdığını ve yüksek dozların burun kanaması ve kanlı idrara neden olabileceği belirtilmiştir.

Bir Amerikan Kalp Derneği dergisi olan "Circulation", 2003 yılında omega-3'ler hakkında bir makale yayınlamıştır. Rapora göre, omega 3 takviyelerinin yaygın görülen zarararı arasında, bağırsak rahatsızlığı, bulantı ve kötü tat bulunmaktadır. Omega-3 takviyelerinin diğer zararları ise ishal, gaz, asit reflü ve mide ekşimesi, şişkinlik ve abdominal ağrıdır. Madline Plus, yan etkileri en aza indirmek için omega-3 takviyelerinin kademeli olarak artan bir dozla ve yemeklerle birlikte alınmasını önermektedir. Medline Plus'a göre, birçok çalışma, omega-3 takviyelerinin hipotansiyona, yani kan basıncında bir azalmaya neden olabileceğini göstermiştir. Yüksek tansiyonu olan kişiler, omega-3 takviyelerinin kan basıncını düşürücü etkisinden fayda görebilirler, fakat mevcut hipotansiyonu olan veya kullandığı ilaçlar kan basıncının düşmesine neden olan insanlar omega 3 kullanırken dikkatli olmalıdır.

Omega 3 haplarının zararları

Omega 3 Kullanımı Zararlı Mı?

UMMC, omega 3 takviyelerinin bir başka zararı olarak, omega-3 bakımından zengin balık yağı takviyelerinin kan şekerini yükseltebileceğini ve kan şekerini düşüren diyabetik ilaçlarla etkileşime girebileceğini belirtmiştir. Medline Plus'a göre, mevcut kanıtlar kan şekeri üzerinde uzun süreli etkiler göstermemektedir. Fakat yine de, şeker hastaları herhangi bir takviye almadan önce mutlaka bir hekime danışmalıdır. Balık yağı takviyeleri iyi birer omega-3 kaynağıdırlar ancak otoritelere göre balık alerjisi veya hassasiyeti olan kişiler bu takviyeleri kullanmamalıdırlar. Balık yağı takviyelerinin diğer zararları arasında döküntü, anormal karaciğer fonksiyonları ve psikolojik bozukluklar sayılabilir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.