L-Carnitine Zararları Nelerdir?
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nin tanımına göre, carnitine, vücudunuzun yağları enerjiye dönüştürmek için kullandığı bir besin maddesidir. Carnitine, karaciğer ve böbrekler tarafından üretilir ve iskelet kasları ile kalbinizde depolanır. L-carnitine genellikle güvenli kabul edilen bir tür carnitine takviyesidir. Bununla birlikte, l-carnitine kullanımı çeşitli raporlarda diyare ve deri döküntüleri ile ilişkilendirilmiştir. L-carnitine için önerilen günlük dozlar kişinin sağlık durumuna göre değişir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre, yetişkinler için genel doz günde 1 gram ile 3 gram arasındadır. Anjina ve kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan doz günde 1.5 gram ile 2 gram arasındadır. Diyabetik nöropatiyi tedavi etmek için kullanıldığında, L-carnitine dozları günde yaklaşık 3 grama kadar çıkabilir. Periferik vasküler hastalık genellikle günde 2 gram ila 4 gram arasında l-carnitine ile tedavi edilir. L-carnitine genellikle bir doktor tarafından reçete edilmediği sürece çocuklar için önerilmez. L-carnitine’in de, her takviyede olduğu gibi, yanlış kullanım sonucu çeşitli zararları olabilir. Genel olarak “l-carnitine zararlıdır” gibi bir hipotez ne kadar yanlış olsa da, maddenin kullanımında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.
"Amerikan Klinik Beslenme Dergisi"nde 2009 yılında yayınlanan bir çalışmada, şeker hastalarında l-carnitine takviyesinin, oksidize ve düşük yoğunluklu lipoprotein ve LDL kolesterolü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, Tip 2 diyabetli 81 kişi ile yaklaşık üç ay boyunca devam etmiş, İnsanlar iki gruba ayrılmış ve sonuçlar, l-carnitine ile tedavi edilenlerin oksidize LDL ve trigliserid düzeylerinin azaldığını göstermiştir. Bu çalışma sonrasında, l-carnitine'in kolesterol düzeylerini etkileyebileceği ortaya çıksa da, bu iddiayı doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu kesindir. 2011'de, "Pediatrik Araştırma" dergisi, uzun vadeli neonatal l-carnitine tedavisinin yine uzun vadeli etkilerini inceleyen bir çalışma yayınlamıştır. Çalışma sıçanları test denekleri olarak kullanmış, 50 hafta sonunda büyüme ve böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki görülmemiştir. Bununla birlikte, l-carnitine ile deksametazon karışımının kullanımı, böbrek fonksiyonlarında hafif bir düşüşe neden olmuştur. Bu durum, yenidoğanların tedavisinde l-carnitine düzeylerinin izlenmesi gerektiğini göstermektedir.
L Karnitin Zararlı Mıdır?
"Ateroskleroz" dergisinin Aralık 2013 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, l-karnitin'in midede trimetilamin (TMA) adı verilen bir maddeye dönüştürüldüğü gözlemlenmiştir. TMA daha sonra karaciğere gönderilir ve burada karboksimetilamin-N-oksit veya TMAO olarak prosese tabi tutulur. TMAO ise, arterlerde, kalp hastalığına, kalp krizine ve felce neden olabilece seviyede plak birikimine neden olabilen bir maddedir. L-karnitin'in kalp üzerindeki olumsuz etkileri üzerine yapılan araştırmalar, kardiyologların diyet ve takviyelerdeki L-karnitin dozunu değiştirmelerine neden olmuştur. L-karnitin’in sık karşılaşılan zararları şunlardır:
• Yüksek kan basıncı
• Hızlı kalp atımı
• Ateş
• Mide krampları
• İshal
• Baş ağrısı
• Bulantı ve kusma
• Kötü vücut kokusu
• İştah ve kilo kaybı
• El ve ayaklarda şişme
• Halsizlik