L-Carnitine Nedir?
L-carnitine, doğal yolla oluşan bir amino asit türevi olup, genellikle kilo vermek için kullanılır. Yağ asitlerini hücrelerin mitokondrilerine taşıyarak enerji üretiminde çok önemli bir rol oynar. Mitokondri, hücrenin motoru gibidir. Bu yağları kullanışlı bir enerji oluşturmak için yakar. İnsan vücudu lizin ve metionin amino asitlerinden l-carnitine üretebilir. Yeterli miktarda l-carnitine üretmek için bol miktarda C vitamini almanız da gerekmektedir. Vücudunuzda üretilen l-carnitine’e ek olarak, et ve balık gibi hayvansal ürünler tüketerek de bu amino asidi elde edebilirsiniz. Veganlar ya da belirli genetik sorunları olan insanlar yeterli miktarda l-carnitine üretemeyebilir ya da alamayabilirler. L-carnitine, vücudunuzda, gıdalarda ve pek çok takviye ürününde bulunan karnitinin biyolojik olarak aktif olan formudur.
Diğer carnitine türleri şunlardır:
D-carnitine: Bu aktif olmayan form, daha yararlı formların emilimini engelleyerek insan vücudunda karnitin eksikliğine neden olabilir.
Asetil-l-carnitine: Genellikle ALCAR olarak adlandırılan bu form, beyin için en yararlı karnitin formudur. Alzheimer hastalığı gibi nörolojik durumların tedavisinde de kullanılabilir.
Propionil-L-carnitine: Bu form periferik damar hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kan dolaşımı ile ilgili durumların tedavisi için çok uygundur.
L-carnitine L-Tartrat: Emilim hızının yüksek olması nedeniyle spor takviyelerinde bulunan en yaygın formlardan biridir. Kas ağrısı ve iyileşme gibi egzersiz ile ilgili faktörlerde size yardımcı olabilir.
Çoğu insan için, genel kullanım açısından asetil-L-carnitine ve l-carnitine en etkili formlardır. Bununla birlikte, kişisel gereksinimleriniz ve hedefleriniz için size en uygun formu seçmeniz önerilir.
L-carnitine'in vücuttaki başlıca rolü, mitokondriyal fonksiyonlar ve enerji üretimi ile ilgilidir. Hücrelerde enerji üretimi için kullanılacak yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasına yardımcı olur. Vücuttaki l-carnitine’in yaklaşık %98'i, kaslarınızda depolanır, karaciğer ve kanda ise eser miktarda bulunur. L-carnitine, hastalıkların iyileşmesinde ve sağlıklı yaşlanmada önemli bir rol oynayan mitokondriyal büyümeyi arttırmanıza yardımcı olabilir. Son yapılan araştırmalar, carnitine’in çeşitli formlarının kalp ve beyin hastalıkları gibi durumlar için potansiyel faydalarını göstermiştir.
L-Karnitin Nedir?
L-carnitine takviyeleri, vücuttaki L-carnitine seviyesi düşük olan kişilerde bu seviyeyi arttırmak için kullanılır. Vücuttaki l-carnitine, genetik bir bozukluk nedeniyle, çeşitli ilaçların kullanımı ile (nöbet geçiren hastalar için valproik asit gibi) ya da maddenin kullanılmasına sebep olan bazı tıbbi prosedürler (böbrek hastalığı için hemodiyaliz gibi) nedeniyle azalabilir. L-carnitine aynı zamanda sıkı vejetaryenlere, diyet yapanlara ya da düşük ağırlıklı veya prematüre bebeklere yedek bir takviye olarak önerilir. L-carnitine genellikle, kalp kaynaklı göğüs ağrısı, konjestif kalp yetmezliği (CHF), difteri denilen kalp komplikasyonları, kalp krizi, dolaşım problemlerinden kaynaklanan bacak ağrısı (intermittan klodikasyon) ve yüksek kolesterol de dahil olmak üzere kalp ve kan damarları problemleri için kullanılır. L-carnitine ayrıca, bazı AIDS ilaçlarıyla ilgili kas bozuklukları, çocuk sahibi olma zorluğu (kısırlık), Rett sendromu, anoreksiya, kronik yorgunluk sendromu, diyabet, aşırı aktif tiroid, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD), bacak ülserleri, Lyme hastalığı ve atletik performansı ve dayanıklılığı artırmak için de kullanılmaktadır. Vücut, l-carnitine’i , asetil-l-carnitine ve propionil-l-carnitine olarak adlandırılan diğer amino asitlere dönüştürebilir.