Kreatinin Nedir?

Kreatinin, kanda bulunan ve böbreklerde filtrelenerek idrar yoluyla elimine edilen kimyasal bir atık üründür. Kimyasal atıklar normal kas fonksiyonlarının yan ürünleridir. Daha fazla kas kütlesine sahip insanlar daha fazla kreatinin üretirler. Kandaki kreatinin seviyesi, bir kişinin sahip olduğu kas ve böbrek fonksiyonlarının miktarını yansıtır. Normal böbrek fonksiyonlarına sahip çoğu erkeğin vücudunda yaklaşık 0,6 ila 1,2 miligram/desilitre (mg/dL) kreatinin vardır. Kadınlarda ise bu rakam 0.5 ile 1.1 mg/dL arasındadır. Kadınlar erkeklere oranla daha az kas kütlesine sahip olduklarından, vücutlarında genellikle erkeklerden daha az kreatinin bulunur. Kandaki kreatinin düzeyini etkileyebilecek diğer faktörler: vücut büyüklüğü, aktivite seviyesi ve kullanılan ilaçlardır. Böbrek hasarı veya böbrek hastalığı durumlarında, böbrekler atıkları verimli bir şekilde filtreleyemediklerinden, kan kreatinin düzeylerinde bir artış olacaktır. Böbrek fonksiyonu sağlığı koruyamayacak kadar düşük olduğunda diyaliz gerekir. Bununla birlikte, kreatinin, diyaliz tedavisi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilirken dikkate alınan birçok faktörden sadece biridir.

Kreatinin Ne Demektir?

Kreatinin hem kanda hem de idrarda test edilebilir. Bu testler böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesine yardımcı olurlar. Serum kreatinin testinde, hastadan alınan kan, dolaşımda ne kadar kreatinin olduğunu bulmak için analiz edilmek üzere bir laboratuvara gönderilir. Serum kreatinin değeriniz, glomerüler filtrasyon oranınızı (GFR) belirlemek için doktorunuz tarafından yaş, cinsiyet ve ırk bilgileriniz ile birlikte kullanılarak kreatinin düzeyinizin hesaplanmasına olanak tanır. GFR, böbrek fonksiyonunun bir ölçütüdür. Düşük bir GFR, her zaman böbrek hastalığının kanıtı değildir. Sonuçlarınızı yorumlamanıza yardımcı olması için doktorunuza danışmanız önerilir. Kreatinin klirensi (Ccr veya CrCl) vücuttan ne kadar kreatinin temizlendiğini veya böbreklerin ne kadar iyi atık filtrelediğini ölçer. Kreatinin klerensi, idrar testi ve kan testi kombinasyonunu gerektirir. İdrarın 24 saatlik bir süre boyunca alınması gerektiğinden, kreatinin klerensi genellikle serum kreatininin değerlendirilmesinden ve GFR'nin hesaplanmasından sonra yapılır.

Kreatinin Nedir? Kreatinin İle İlgili Önemli Bilgiler

Kreatin Nedir Ne İşe Yarar?

Kreatin, kas hücrelerinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Ağırlık kaldırma ya da yüksek yoğunluklu egzersizler sırasında kaslarınızın enerji üretmesine yardımcı olur. Kimyasal olarak, amino asitlere benzer. Vücut, kreatini glisin ve arginin amino asitlerini kullanarak üretebilir. Et tüketimi, egzersiz, kas kütlesi miktarı ve testosteron ile IGF-1 gibi hormon seviyelerini de içeren çeşitli faktörler vücudunuzdaki kreatin miktarını etkiler. Kreatinin yaklaşık %95'i, kaslarda fosfokreatin şeklinde depolanır. Diğer %5 ise beyin, böbrek ve karaciğerde bulunur. Kreatin ne işe yarar diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Kreatin takviyesi vücudunuzdaki doğal kreatin depolarını doldurur. Kreatin, kas dokusunda fosfokreatin olarak depolanır. Fosfokreatin, kaslarınızı ekstra enerji ile donatmak için, ağırlık kaldırma gibi yüksek yoğunluklu egzersizler sırasında sentezlenir. Kreatin, aynı zamanda kas hücrelerinize su çekerek protein sentezini de artırır. Kreatin, yüksek yoğunluklu, ağırlık kaldırma ya da depar gibi kısa süreli aktiviteler sırasında vücudunuz tarafından hızlı bir enerji formu olarak kullanılabilir. Kreatin kullanımı konusunda yeniyseniz, birçok sporcu size yükleme evresini önerecektir. Bu da, hücrelerinizin kreatin ile yüklenmesi anlamına gelir. Bu, 12 grama düşmeden önce ilk 10 gün için yaklaşık 6 gram veya daha fazla ekstra kreatin alımı anlamına gelir. Yükleme evresini uygulamak, istediğiniz sonuçlara daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Kreatin, çok hızlı sonuç alacağınız bir antrenman öncesi supplementi değildir. Kas depolarınızı doygunluğa ulaştırmak için her gün kullanmanız gereken uzun vadeli bir yatırımdır.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.