Kreatin Mi Bcaa Mı Kullanılmalı?
Hem kreatin hem de BCAA protein yapım blokları olan amino asitlerden türetilirler. BCAA, egzersiz sırasında yakıt için kullanım açısından mükemmel bir seçenektir. Cüzdanınızı fazla zorlamadan kas boyutunuzu artırmaya yardımcı olabilir. Kreatin ise, güç oluşturmak isteyenler için mükemmel bir egzersiz öncesi takviye görevi görür. Egzersiz konusunda, özellikle ağırlık egzersizlerinde yeterli miktarda proteinin alınmasının, spor salonlarından en iyi şekilde faydalanabilmek için çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte, birçok kişi normal protein alımını atlamak ve amino asitleri kullanarak direkt yapı taşlarına geçmek istiyor. Ancak her zamanki gibi hiçbir şey bu kadar kolay değildir. Kreatin ve BCAA gibi pek çok farklı amino asit türevli takviyelerin hangisini ne zaman almanız gerektiğini bilmek uğraştırıcıdır. Bu nedenle bu yazıda, amino asitlerden en iyi şekilde yararlanma konusundaki gerçekleri öğrenmenize katkıda bulunacağım. BCAA ve kreatini artı ve eksileri ile birlikte açıklamaya çalışacağım.
Kreatin Ve Bcaa Aynı Anda Kullanılır Mı?
Proteinin vücut sağlığını korumak için gerekli olması yaşamın bir gerçeğidir. Protein sentezi, saçlarınızın ve tırnaklarınızın büyümesinden güçlü kasların oluşturulmasına kadar her şey için gereklidir. Tüm hücrelerimiz protein içerir. Peki proteini oluşturan nedir? Doğru tahmin ettiniz: amino asitler! İnsan genetik kodunda 20 amino asit vardır ve bunların dokuzu "esansiyel" olarak sınıflandırılmıştır. Esansiyel amino asitler vücudun kendi başlarına üretemeyeceği amino asitlerdir. Bunları ya yediğiniz yiyeceklerden ya da takviyeler yoluyla almanız gerekir. Son birkaç yıldır, dallı zincirli amino asit (BCAA) takviyeleri kullanmak, spor camiasında çok popüler hale gelmiştir. BCAA hakkında konuştuğumuz zaman, l-lösin, l-izolösin ve l-valin adı verilen üç özel amino asidi kastederiz. Bunların hepsi herhangi bir dallı zincirli amino asit takviyesinde bulunurlar. Bunlar, protein sentezinin teşvik edilmesi, kas enerjisinin sağlanması ve yağsız kütlenin korunmasından sorumlu olan üç amino asittir. Eğer kalori kısıtlayıcı bir diyet kullanıyorsanız, BCAA takviyeleri kiloyu yağdan vermenize ve vücudunuzda oluşabilecek kas yıkımını önlemenize yardımcı olabilir. Bu, vücut yağ yüzdesini düşürmenin ve yağsız kas kütlenizi korumanın bir yoludur. Araştırmalar, dallı zincirli amino asitlerin kullanımının bir dizi başka faydaları da olduğunu göstermiştir. BCAA takviyeleri:
• Protein sentezini teşvik eder
• Egzersiz sonrası kas iyileşmesine yardımcı olur
• Kas yorgunluğunu azaltır
BCAA, spor salonunda çalışırken doğal olarak ürettiğiniz serotonin düzeylerini düşürebilir. Bu, daha az yorgunluk yaşayacağınız ve daha uzun süre egzersiz yapabileceğiniz anlamına gelir. BCAA sadece yağsız kasları korumanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda kas yapımına da yardımcı olabilir. Daha da güzeli, egzersiz sonrası iyileşmeyi teşvik eder. Kreatin vücutta iki amino asitten (arginin ve metionin) sentezlenir. Cilt sağlığını korumada önemli bir role sahiptir, ancak ağırlıklı olarak kaslarda bulunur. Kırmızı et ve balık da dahil olmak üzere gıda kaynaklarını kullanarak kreatin alabilirsiniz. Kreatin takviyesinin ana faydaları şunlardır:
• Egzersiz performansını artırır
• Enerji verir
• Kas yapımını hızlandırır
• Yaralanma / yorgunluk potansiyelini azaltır
Araştırmalar kreatin takviyeleri kullanmanın, kas kuvvetini ve gücünü artırdığını, yorgunluğu azalttığını ve kas yapımını hızlandırdığını göstermiştir. Kreatinin oynadığı ana rollerden birisi, kaslarınıza doğru bir şekilde çalışabilmeleri için gereken enerjiyi sağlamaktır. Kaslarınıza enerji verebilirseniz, teorik olarak antrenman yaparken daha uzun süre çalışabilirsiniz. Kreatin takviyesinin ağırlık kaldırma, kas kuvveti ve direnç egzersizi üzerindeki etkilerinin incelendiği bir araştırmada direnç egzersizinde kas kuvvetinin %8 arttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, ağırlık kaldırma ve direnç egzersizi kombine edildiğinde, kas kuvveti %14 oranında artmıştır.