Kolajen, bağ dokusunun ana bileşeni olan lifli proteinlerden bir tanesidir. Deri, kemik, tendon, kıkırdak ve dişlerde bulunan kolajen, güçlü lif demetlerinden meydana gelir. Birçok kişi eklem sağlığını iyileştirmeyi umarak kolajen takviyelerine başvurur. Kolajen takviyeleri, eklem şişmesi ve mobilite eksikliği dahil olmak üzere bazı romatoid artrit semptomlarını azaltabilir. Bu, kolajenin anti-enflamatuar özelliklerinden ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi kolajen besin takviyelerinin etkilerini değerlendirmemiştir, bu nedenle bir kolajen takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışmanız önerilir.
Kolajen takviyeleri cilt, saç ve tırnaklara fayda sağlayabilir. Bu takviyeler, nem tutma özelliğini artırarak ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltarak cilt tonunu iyileştirebilir. Kolajen ayrıca saçın kalınlaşmasını teşvik edebilir. Kolajenin olası bir başka faydası da tırnakları daha az kırılgan hale getirmektir. İngiliz Dermatoloji Dergisi'ndeki bir araştırmaya göre, kolajen miktarının bireyin cilt kalınlığı ile orantılı olduğu bulunmuştur.
Kolajen Hapı Kullanımı ve Faydaları:
Bazı insanlar kilo vermelerine yardımcı olması için kolajen takviyelerine başvurmaktadırlar. Kolajen takviyeleri, iştahı bastırarak kilo verme sürecinize katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, kolajenin etkili bir kilo verme takviyesi olduğu söylenemez. Kilo vermek için diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir.
Michigan Üniversitesi Sağlık Sistemine göre, hyaluronik asit içeren kolajen takviyeleri, fizyolojik sistemlerin çoğu için yararlıdır. Kolajen takviyelerinin uzun süre boyunca kullanımı, kemik mineral yoğunluğunu artırarak kemikleri daha güçlü hale getirebilir. Kanıtlar zayıf olsa da, maddenin yara iyileşmesini hızlandırıcı özellikleri olduğu da düşünülmektedir. Kolajenin bir diğer potansiyel faydası, kardiyovasküler sistemin sağlığını olumlu yönde etkilemesidir. Madde kalp kan damarı dokusunun temel bir bileşeni olduğundan, kolajen takviyeleri kardiyovasküler sistemin güçlendirilmesine yardımcı olabilir.
Kolajen Takviyesinin Zararları Var Mıdır?
Peki sıkıklıkla tercih edilen kolajen takviyelerinin zararı var mıdır? Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen bir web sitesi olan MedlinePlus'a göre, kolajen takviyelerinin olası yan etkilerinden biri yüksek kalsiyum seviyeleridir (veya hiperkalsemi). Köpekbalığı kıkırdak ve kabuklu balık gibi deniz kaynaklarından üretilen kolajen tabletler, yüksek miktarda kalsiyum içerirler.
Kalsiyum seviyeleri için normal değerler 8,5 ila 10,2 mg/dl arasında değişmektedir - 10,2 mg/dl'den daha yüksek değerler hiperkalsemiye işaret eder. Vücuttaki fazla kalsiyum kabızlığa, kemik ağrısına, yorgunluğa, mide bulantısına, kusmaya ve anormal kalp ritimlerine neden olur. Bu nedenle kolajen tablet kullanırken kalsiyum seviyelerine dikkat etmek gerekmektedir.
Kolajen takviyesinin bir diğer potasiyel zararı da aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Ulusal Allerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü web sitesinde belirtildiği gibi, aşırı duyarlılık reaksiyonları, bağışıklık sisteminin gıda, ilaç ve takviyeler gibi alerjenlere karşı anormal bir tepkisi olarak ortaya çıkar. Kabuklu balıklardan ve diğer deniz kaynaklarından üretilen kolajen takviyeleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Yumurtalardan ve türevlerinden üretilen diğer kolajen takviyeleri de, özellikle çocuklarda gıda duyarlılıklarına neden olabilir. Enjekte edilebilir kolajen takviyesi alınmadan önce, aşırı duyarlılığı kontrol etmek için bir test yapılmalıdır.
MedlinePlus'a göre, bazı oral kolajen takviyeleri ağızda kötü bir tat bırakabilir. Deniz kaynaklarından üretilen kolajen takviyeleri genellikle çoğu hasta için uygun olmayan nahoş bir tada ve kokuya sahiptir. Bu tür oral kolajen takviyeleri ile birlikte meyve suyu içmek kötü tadı maskeleyebilir. Fakat portakal, elma, üzüm ve domates gibi asitli meyve suları kolajen takviyesinin gücünü azaltabileceğinden önerilmezler.