Karbonhidratsız Diyet Nasıl Yapılır?
Karbonhidratlı besinler, herhangi bir sağlıklı yemek planında mutlaka bulunması gereken besinler olsa da, çok fazla karbonhidrat kilo alımına ve potansiyel olarak obeziteye yol açabilir. Karbonhidrat tüketimi aynı zamanda kan şekerinizin yükselmesine neden olur. Karbonhidratsız bir diyet yapmak, kilo yönetimi ve kan şekeri kontrolünü daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olabilir. Sadece protein, yağ veya her ikisini de içeren ve karbonhidrat içermeyen yiyeceklerin sayısı oldukça azdır. Çoğu gıda az da olsa karbonhidrat içerir. Bununla birlikte, bitkisel bazlı yağlar, diğer saf yağlar (tereyağı ve margarin), kırmızı etler, kümes hayvanlarının etleri, deniz ürünleri ve yumurtalar, en iyi karbonhidratsız gıda kaynaklarıdır. Fakat, bir omlet, sebze yemeği, tavuk ya da balığın yanında ekmek veya tatlı soslar tüketiyorsanız, öğününüze karbonhidrat ekliyorsunuz demektir. Buna ek olarak, yüksek derecede işlenmiş etler (soğuk etler gibi) genellikle az miktarda karbonhidrat içerirler.
0 Karbonhidrat Diyeti
Şekerli içecekler tüketmek, hızlı bir karbonhidrat alma yoludur. Karbonhidrat içermeyen içecek seçenekleri arasında ise, su, şekersiz gazlı içecekler ve siyah kahve vardır. Karbonhidratsız içecekler arasında en iyi seçim sudur. “Trends in Endocrinology and Metabolism” dergisinde 2013'te yayınlanan bir makale, sükraloz, sakarin veya aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içeren diyet içeceklerini tüketmenin, kilo alma, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini bildirmektedir.
Düşük Karbonhidrat Diyetleri
Düşük karbonhidratlı yiyecekleri bilmek (karbonhidratsız seçeneklere ek olarak), daha düşük karbonhidratlı öğünler planlarken size daha fazla seçenek sunar. Sağlıklı, düşük karbonhidratlı gıda örnekleri arasında fındık, ceviz, az yağlı peynir, az yağlı süzme peynir, tofu ve yapraksız yeşillikler, ıspanak, kereviz, domates, biber, salatalık, mantar, brokoli ve karnabahar gibi nişastalı sebzeler bulunur. Bu düşük karbonhidrat seçeneklerinin çoğu, porsiyon başına 5 gram veya daha az karbonhidrat içerir. Karbonhidrat tüketiminizi azaltmak - artan protein alımı ile birleştiğinde - kilo vermenize ve sağlıklı kilo kontrolü için genel kalori alımınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir, fakat vücudunuzun düzgün çalışması için günlük olarak karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Çok az karbonhidrat tüketmek (0 karbonhidrat diyeti gibi) mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kabızlık, halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Tıp Enstitüsü yetişkinlerin günlük en az 130 gram karbonhidrat tüketmesini önermektedir. Ayrıca, gebe kadınlar günde 175 gram, emziren kadınlar ise günde en az 210 gram karbonhidrat almalıdırlar.