Karbonhidrat Ağırlıklı Besinler Nelerdir?
Karbonhidratlar vücudunuzun ana yakıt kaynağıdır. Bir besin tükettiğinizde, vücudunuz o besinin şeker ve nişastalarını yıkar ve onları kan dolaşımınıza emer. Bu noktada, şeker ve nişastalar glikoz veya kan şekeri olurlar. Vücudunuzun, nefes almaktan ve ağırlık antrenmanına kadar, her şeyi yapabilmesi için glikoza ihtiyacı vardır. Ek olarak, beyninize de düzgün çalışması için glikoz gerekir. Yeterince karbonhidrat almazsanız, zayıf ve uyuşuk hisseder, basit görevlere bile odaklanamazsınız. Vücudumuzun enerji için kullandığı karbonhidratları şeker ve nişasta olarak kabaca iki kategoriye ayırabiliriz. İki tür karbonhidrat da kan dolaşımına girmeden önce basit şekerler haline getirilir. Diğer yandan lifler, aynı zamanda bir karbonhidrat olsalar da parçalanmazlar, fakat sindirim sağlığınız için faydalıdırlar. Diyabet veya kilo kontrolü için diyetinizin bir parçası olarak karbonhidratları azaltmak isteyebilirsiniz. Bu yazımızda karbonhidrat ağırlıklı besinlerden bahsedeceğiz. Şekerler enerji için hızlı bir şekilde vücut tarafından kullanılabilen ve ayrıca kan şekeri üzerinde daha hızlı bir etkiye sahip olan karbonhidratlardır. Şeker oranı zengin olan besinler şunlardır:
İçecekler: Şekerli içecekler, meşrubatlardan aromalı kahvelere ve şişelenmiş buzlu çaylara kadar her şeyi içerir. Ayrıca, kokteyller de çok şeker içerebilir. Karbonhidrat tüketimini azaltmaya çalışıyorsanız, şekersiz içecekleri araştırmalısınız. Aromalı maden suyu canlandırıcı bir alternatif olabilir.
Tatlılar: Pasta, dondurma, şekerleme ve diğer tatlılar, zengin şeker kaynaklarıdır. Eğer kilo vermek istiyorsanız, düşük karbonhidratlı tatlılar için hazırlanmış tarifler de vardır.
Eklenmiş Şekerli Gıdalar: Birçok gıdaya şeker eklenir, çünkü insanlar genelde şekerli yiyecekleri daha hoş bulurlar. Fark yaratmak için karbonhidrat oranı düşük olan türleri denemek isteyebilirsiniz. Günümüzde gıda endüstrisi "şeker" demenin birçok yaratıcı yolunu bulmuştur. Bu nedenle beslenme etiketlerinde, pekmez, bal ve eklenmiş şeker anlamına gelebilecek diğer malzemeleri kontrol etmeniz önerilir. Şeker istemiyorsanız, satın aldığınız her ürünün beslenme etiketini kontrol etmeniz gerekir. Şeker içerikli maddelerden herhangi biri, bir gıda maddesinin beslenme etiketinde listenin üst kısmına yakın listeleniyorsa veya herhangi bir gıdada birden fazla yer alıyorsa, karbonhidrat oranı yüksek demektir.
Karbonhidrat İçeren Besinler:
Meyveler: Pek çok meyve (olgun muz ve incir gibi) doğal olarak çok şekerlidir. Kurutulmuş meyveler için de durum aynıdır. Yine de, meyveler sağlıklı bir diyetin birer parçasıdır ve birçoğu yararlı lif ve vitaminler içerir. Bu yüzden daha az şekere sahip düşük karbonhidratlı meyveleri araştırmak isteyebilirsiniz.
Nişastalar ise temel olarak uzun glikoz zincirleridir. Nişasta bakımından zengin yiyecekler şunlardır:
Nişastalı Sebzeler: Patates, tatlı patates ve mısır, yüksek karbonhidratlı nişastalı sebze örnekleridir. Kök sebzeler ve tohumlar genellikle en yüksek nişasta oranına sahiptirler, ardından büyükten küçüğe doğru bitkinin meyveleri, sapları ve yaprakları gelir. Ancak bitkinin herhangi bir bölümünden seçebileceğiniz düşük karbonhidratlı sebzeler de vardır. Sebzeler aynı zamanda iyi birer lif kaynağıdırlar.
Un: Ekmek, börek, çörek, kek, kurabiye ve diğer hamur işleri de dahil olmak üzere, unla yapılan yiyecekler nişasta bakımından zengindirler. Bu tam tahıl unları için de geçerlidir. Sadece badem unu gibi kabuklu yemişlerden yapılan unların karbonhidrat oranı çok yüksek değildir.
Kepekli Tahıllar: Pirinç, arpa, yulaf, kinoa ve diğer bütün tahılların nişasta oranı oldukça yüksektir.
Baklagiller: Fasulye ve bezelye gibi baklagiller de nişasta bakımından zengin gıdalardır.