Glutamin nasıl kullanılır
Glutamin şartlı esansiyel bir amino asittir, yani vücut onu sentezleyebilse de her zaman yeterince üretemeyebilir. Yaralanma ya da stres gibi durumlarda, glutamin takviyesi iyileşmeyi destekleyebilir ve bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirebilir. Glutamin ayrıca kanser hastaları için terapötik görev görür ve ülser ile enflamatuar bağırsak hastalığının tedavisine yardımcı olmak için tıbbi olarak kullanılabilir. Sporcular ayrıca kas dokusunun korunmasına yardımcı olmak için glutamin kullanırlar. Dozaj, kullanım amacına göre değişmektedir. İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) sindirim sisteminin tamamı veya bir kısmının iltihaplanmasıdır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre, glutamin, mide bağırsak sisteminin astarı olan mukozayı korumaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalarda ise IBD için glutamin kullanılmasının bir yararı olmadığı sonucuna varılmıştır. Genel olarak, glutamin ve inflamatuar bağırsak hastalığı ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. "Harvard Gazetesi", ekstra glutamin takviyesinin, mide ülserine neden olan bakterilerin (H. pylori) yol açtığı mide hasarına karşı önleyici ve koruyucu etkisi olduğunu belirtmiştir. Sağlık otoriteleri erişkinler için genel amaçlar kapsamında günde üç kere, 500 miligram glutamin tüketilmesini önermesine rağmen, IBD veya ülser için resmi bir dozaj önerisi bulunmamaktadır.
Glutamin nasıl kullanılmalıdır
Bazı araştırmalar, glutamin takviyesi yapan sporcular için maddenin herhangi bir yararı olmadığını gösterse de, UMMC dahil diğer kaynaklar yoğun egzersiz sonrası glutamin desteğinin bağışıklık fonksiyonunu artırabileceğini ve yaygın hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Glutamin vücutta en fazla bulunan amino asit iken, vücudunuz iyileştiğinde bu seviye düşebilir. Sporcular bu yüzden glutamin takviyesi kullanırlar. Atletik amaçlar için kullanımını destekleyen hiçbir bilimsel veri olmamasına rağmen, glutamin vücut geliştiriciler ve sporcular arasında en popüler takviyelerden biridir. Kas geliştirme için resmi bir dozaj önerisi yoktur, ancak takviye üreticilerinin çoğu günde iki veya üç kere 5 gram'lık dozlarla alınmasını tavsiye etmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu, diğer besin maddeleri ile birlikte glutamin kullanımının HIV ve AIDS'li kişilerde kilo alımını destekleyebileceği ve besin emilimini artırabileceği ortaya atılmıştır, ancak bu kullanım için spesifik bir doz önerilmemektedir. Drugs.com, günde 30 gram glutamin ile yapılan dört haftalık tedavinin, orak kırmızı kan hücrelerinin oksidatif duyarlılığını azaltmada klinik yararlar sağladığı bir çalışma ortaya koymuştur. Glutamin kullanımı aynı zamanda ince bağırsağın büyük bir bölümü eksik olduğu ya da cerrahi olarak çıkarıldığı için besinlerin emiliminin engellendiği bir hastalık olan bağırsak sendromu tedavisinde, günde 30 gram olmak üzere 16 haftaya kadar bölünmüş dozlarda tavsiye edilmektedir.
Potansiyel yan etkilerden kaçınmak için, küçük bir dozla başlamanız ve dozajı yavaş yavaş artırmanız önerilir. Önerilen dozu günde birden fazla kere alacak şekilde yaymanız en sağlıklısıdır. UMMC, glutaminin günde 14 gram veya daha yüksek dozlarda bile güvenli olabileceğini bildirmektedir, ancak yüksek dozları yalnızca bir hekimin gözetimi altında kullanmanız önerilir. Glutamin takviyesini her zaman soğuk ya da oda sıcaklığında bir sıvı veya gıda ile almanız gerekmektedir. Sıcak içeceklere glutamin eklememeniz gerekir çünkü ısı glutamini yok eder. Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya Reye sendromu olan hastalar glutamin almamalıdır.