Gainer yan etkileri
Kas geliştirmek için çok çalışıyorsanız, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için tavsiye edilen besin takviyelerini kullanmanız olasıdır. Gainer takviyelerinin kullanımı yanlış bir şey olmasa da, bu ürünler herkes için yararlı olmayabilirler. Gainerlerin, yağ alımı, alerjik reaksiyonlar ve ilaçlarla etkileşimler gibi potansiyel yan etkileri vardır. Gainer takviyelerini diyetinize eklemeden önce kullanımının yararlarını tartışmak için doktorunuza danışmanız önerilir. Gainerler, kas gelişimine yardımcı olan yüksek kalorili takviyelerdir. Farklı oranlarda karbonhidrat, protein ve yağın yanı sıra vitamin, mineral, amino asit ve kreatin gibi diğer takviyeleri de içerebilirler. Bir gainer takviyesinin bir porsiyonu, 320 kaloriden 1.000 kaloriye kadar kalori ve 16 gramdan 60 grama kadar protein içerebilir. Tipik olarak, su veya süt ile karıştırılır ve bir egzersizden önce veya sonra tüketilebilir.
Kas geliştirmeye çalışırken, diyetinize daha fazla kalori dahil etmeniz gerekir. Kilo artışını teşvik etmek için takip edilen yüksek kalorili bir diyet, yaş ve cinsiyete bağlı olarak günde 2.200 ila 3.200 kalori arasında değişir. Bu kalori gereksinimlerini karşılamakta zorlanıyorsanız, bir gainer takviyesi kullanmak size yardımcı olabilir. Ancak, düşündüğünüz kadar kalori almanıza gerek kalmazsa ve yüksek kalorili takviyeler almaya devam ederseniz, kas kütlesi yerine yağ dokusu kazanabilirsiniz. Herhangi bir üründen çok fazla kalori almak -bir kas gelişim ürünü olarak pazarlansa bile- yağ kazanımına yol açar.
Riski düşük olsa da, otoritelere göre, bir yemeğe karşı alerjik bir reaksiyona sahip olma olasılığınız vardır. Gainerler, en yaygın gıda alerjenlerinden ikisi olan soya veya süt besinlerini içerirler. Ayrıca, bu takviyeler, içeriklerinde potansiyel olarak alerjik bir reaksiyona neden olabilecek çeşitli başka besin maddeleri ve bitkisel takviyeleri de barındırırlar. Eğer kurdeşen, kaşıntı veya mide rahatsızlığı yaşarsanız, gainer almayı bırakmanız ve doktorunuzdan bir randevu almanız tavsiye edilir.
Kreatin, performansı artırmak ve kas geliştirmek için sporcular tarafından sıklıkla kullanılan bir takviyedir. Güvenli olduğu düşünülse de, bu takviyenin potansiyel sağlık sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir. MedlinePlus'a göre, yüksek dozda kreatin alımı böbreklerinize zarar verebilir ve eğer siklosporin, ibuprofen, naproksen veya tobramisin gibi böbreklere zarar verebilecek ilaçlar kullanıyorsanız, bu etkiler daha da karmaşıklaşabilir. Kreatin, sıcak günlerde yeteri kadar su içmemeniz durumunda dehidrasyona da sebep olabilir. Gainer takviyeleri bünyesinde genellikle kreatin bulundurduğundan, gainer kullanırken de yukarıdaki durumlara dikkat etmeniz önerilir.