Gainer mi protein tozu mu
Kas geliştirmek istiyorsanız, egzersiz sonrası tüketeceğiniz ekstra protein size yardımcı olabilir. Protein tozu tek başına çok büyük bir anlam ifade etmez fakat bunu sıkı bir egzersiz rutini, hidrasyon ve düzenli uyku ile birleştirirseniz, ortaya mükemmel sonuçlar çıkacaktır. Yine de mevcut olan protein tozu çeşitleri kafa karıştırıcı olabilir. Saf bir protein tozu, birçok kişinin ağırlık egzersiz programlarını desteklemek için yeterlidir. Spor salonunda saatlerce çalışmasına rağmen kas gelişiminde sıkıntı yaşayan sporcular için ise gainer kullanımı önerilmektedir.
Egzersiz sonrasında, kaslarınız protein yapı taşları olan amino asitlerin emilimi açısından benzersiz bir konumdadır. "Sports Medicine" dergisinin 2014 tarihli bir sayısında yayınlanan bir araştırmada, çalışmaların, egzersiz sonrası kas büyümesinde protein desteğinin faydalarını kanıtlamada tutarlı olduğu gösterilmiştir. Protein tozu ve gainer, çalışıp yorulmuş kaslara hızla amino asit vermenin iki ayrı yoludur. Bu ürünleri su, süt veya meyve suyu ile karıştırmanız -ya da meyvelerle karıştırarak bir smoothie yapabilirsiniz - ve güç antrenmanınızdan bir saat sonrasına kadar tüketmeniz yeterlidir.
Peynir altı suyu (whey) proteini çok hızlı sindirildiğinden, sporcular, vücut geliştiriciler ve arada bir egzersiz yapan kişiler arasında popülerdir. Soya, yumurta, kenevir ve kazein, kas büyümesine yardımcı olmakta whey kadar etkili olamayacak bir amino asit profiline sahip alternatif protein tozlarıdır. Protein tozları genellikle içlerine sadece tatlandırıcı ve çeşitli aromalar eklenen saf protein içerirler. Protein tozlarının içinde sadece çok az miktarda karbonhidrat ve yağ bulunur ve genellikle servis başına yaklaşık 20 ila 30 gram proteine sahiptirler.
Gainerlar ise, daha fazla kalori sağlamak için proteinin yanı sıra ekstra karbonhidrat ve yağ içerirler. Karbonhidrat protein oranı genelde 2 ye 1'dir (örneğin, bir porsiyonda 60 gram karbonhidrat ve 30 gram protein bulunur). Bazı gainerlarda 100 gramdan fazla karbonhidrat vardır. Karbonhidratlar genellikle maltodekstrin ve glikoz gibi şekerlerden oluşur. Protein tozu porsiyon başına 90 ila 120 kaloriye sahipken, gainerlar porsiyon başına 650 kalori içerebilir. Gainerlar genellikle ilave amino asitler gibi ek takviyelere de sahiptirler.