Düşük Karbonhidratlı Yiyecekler Hangileridir?
Makarna, pirinç, çörekler ve ekmek, yüksek karbonhidratlı gıdalar olarak bilinirler. Bunlar gibi yüzlerce farklı gıda da karbonhidrat içerir ve bazen, tıbbi bir durumda ya da kilo vermek için düşük karbonhidratlı bir yemek planı takip etmeniz gerekebilir. Düşük karbonhidratlı bir diyetin resmi bir tanımı yoktur. Günlük toplam alınan kalorilerin yüzde 5 ila 45'inin karbonhidratlardan geldiği (ya da günlük 30-100 gram karbonhidrat içeren) diyetler düşük karbonhidratlı diyetler olarak tanımlanabilir. Doktorunuza danışarak günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için makul bir karbonhidrat miktarı belirlemeniz önerilir. Düşük karbonhidratlı diyetleri uygulamak yiyecek seçiminizi sınırlar fakat yine de çoğu besinin karbonhidrat miktarı bu tarz diyetlere uyacak kadar düşüktür. Kırmızı et, kümes hayvanları ve balıklar karbonhidrat içermez. Tabi etin karbonhidrat miktarını artırabilecek şeker veya katkı maddeleri eklenmiş ürünlere dikkat etmeniz gerekir. Yumurta da 1 gramdan az karbonhidrat içerir. Peynir altı suyu proteini de düşük bir karbonhidrat kaynağıdır, ve vücudunuzun üretemediği tüm amino asitleri içerir. Her ikisi de kayda değer karbonhidratlar içerebileceğinden meyve suyu veya süt yerine su içmeniz tavsiye edilir. Düşük karbonhidratlı vejetaryen protein kaynaklarına bakacak olursak, en sağlıklı seçimlerden biri 1 kase başına 4.5 gram karbonhidrat içeren yumuşak tofudur. Fasulye ve baklagiller de, kaliteli vejetaryen protein kaynaklarıdır, ancak kase başına 40 gram karbonhidrat içerirler.
Sulu sebzeler, özellikle yeşil yapraklılar, genellikle oldukça az karbonhidrat içerirler. Ispanak, lahana, yeşil lahana, su teresi, brokoli, karnabahar, enginar, hindiba, kereviz, salatalık, mantar, marul, rezene, biber, patlıcan, Çin lahanası, yeşil fasulye, taze soğan ve spagetti balkabağı bunlara verilecek örneklerden bazılarıdır. Teknik olarak meyve olan zeytin, domates ve avokado da düşük karbonhidratlı gıdalardır. Karbonhidrat alımınızı son derece düşük bir seviyede tutuyorsanız, tatlı meyvelerden tamamen kaçınmalısınız. En düşük karbonhidratlı meyve seçeneklerinden bazıları olan meyveleri seçmeniz önerilir. Yaban mersini kase başına 21 gram karbonhidrat içerirken, ahududu 15 gram böğürtlen ise 14 gram içerir.
Düşük Karbonhidratlı Besinler Hangileridir?
Süt, D vitamini ve kalsiyum da dahil olmak üzere protein ve çeşitli temel besinler içerir. Atkins diyet planının ilk aşaması gibi son derece düşük kalorili diyetlerde, çoğu süt ürününe izin verilmemektedir (karbonhidrat oranları yüksek olduğundan). Ancak çoğu insan, çok fazla karbonhidrat tüketmeden günde birkaç bardak süt içebilir. İlave karbonhidratlar içeren tatlandırılmış yoğurt veya çikolatalı süt gibi şekerli süt ürünlerinden kaçınmanız tavsiye edilir. Bir bardak süt 12 gram karbonhidrat içerir. Bir kase sade yoğurt için ise bu rakam 11 gramdır. Yemek pişirmek için kullanılan yağlar ve zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi salata sosları karbonhidrat içermezler. Şişelenmiş salata sosları ve diğer soslar genellikle şeker, aroma ve diğer katkı maddelerinden gelen karbonhidratlara sahiptir. Az karbonhidratlı yiyecekleri tatlandırmak için limon suyu, sirke ve yağ veya taze otlar ekleyebilirsiniz. Aperatif yiyecekler genellikle ilave karbonhidrat içerirler. 30 gramlık bir porsiyonda 15 gram karbonhidrat içeren patates kızartması gibi işlenmiş atıştırmalıklar yerine, doğranmış kereviz gibi bitkisel gıdaları tercih edebilirsiniz. Patlamış mısırın karbonhidrat oranı da kase başına sadece 6 gram ile nispeten düşüktür. Yine de, sınırlı porsiyonlara bağlı kalmaya dikkat etmelisiniz. Fındık, düşük karbonhidratlı bir aperatif olabilir. 30 gram bademde 6 gram karbonhidrat vardır. Kaju fıstığı için bu rakam 9 gram, antep fıstığı için ise 8 gramdır.