Besinlerin Karbonhidrat Değerleri

Karbonhidratlar, hücrelerin yapımı ve onarılması, vücuda enerji sağlanması ve kan şekeri düzeylerinin korunması için günlük diyetimizde ihtiyaç duyduğumuz önemli bileşenlerdir. Günümüzde birçok kişi düşük karbonhidratlı diyetlerle kilo vermeye çalışıp, bunun yerine yüksek proteinli gıdaların günlük beslenme gereksinimlerini karşılayacak şekilde olduğunu düşünmektedirler. Mayo Clinic'teki araştırmacılar da, düşük karbonhidratlı diyetlerin kalori alımını azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtmişlerdir. Düşük karbonhidrat değerlerine sahip gıdaların yağ ve protein oranları genellikle daha fazla olduğundan, sindirimleri daha uzun sürer ve diyet yapan kişilerin daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olurlar.

Karbonhidrat değerleri göz ardı edilebilir seviyede olan ve karbonhidratsız olarak kabul edilen gıdalar arasında et, balık ve peynir vardır. Karbonhidratsız gıdalar, bu statülerinin korunması için tereyağında kızartılmalı, pişirilmeli ya da kaynatılmalıdır. Sosisli sandviç, köfte ve hamburger gibi birçok işlenmiş ve paketlenmiş et ürünü, yemeğe karbonhidrat katabilecek çeşitli katkı maddeleri kullanılarak üretilmektedir. Yumurtanın karbonhidrat oranı çok düşüktür (yumurta başına bir gramdan az karbonhidrat içerir). Sebzeler de karbonhidrat dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri içerirler fakat karbonhidrat değerleri taze meyvelere göre oldukça düşüktür. Örneğin, orta boy bir havuç sadece 8 gram karbohidrat içerirken, yarım fincan yeşil bezelye için bu rakam sadece 12 gramdır. Diğer düşük karbonhidratlı sebzeler arasında mısır, lima fasulyesi ve tatlı patatesler (büyük bir tatlı patateste sadece 28 gram karbonhidrat vardır) bulunur.

Besinlerin Karbonhidrat Değerleri Ve Besin Değerleri

Hangi Besin Daha Yüksek Karbonhidrat Oranına Sahip?

Meyveler, yüksek oranda vitamin içermelerine rağmen, karbonhidrat (basit karbonhidratlar) değerleri de oldukça yüksek olan gıdalardır. Yarım fincan kuru üzüm yaklaşık 79 gram karbonhidrat içerir. 10 adet kuru hurmada 61 gram karbonhidrat vardır. Bir elma sadece 21 gram karbonhidrat içerir, ancak elma suyu için bu rakam yaklaşık 28 gramdır. Ayrıca, genellikle ilave şekerle yapılan elma püresi, bir bardakta 60 grama kadar karbonhidrat içerebilir. Bir portakalda yaklaşık16 gram karbonhidrat bulunur. Bir bardak portakal suyu için ise bu rakam yaklaşık 26 gramdır. Tahıllar, içerdikleri karbonhidrat miktarlarında büyük ölçüde farklılık gösterirler. Bir simitte yaklaşık 31 gram karbonhidrat vardır. Bir bisküvi ise yaklaşık 13 gram karbonhidrat içerir. Yarım fincan yulaf ezmesi 12 gram karbonhidrata sahipken, aromalı bir yulaf ezmesi paketi her porsiyon başına 25 gram karbonhidrat içerir. Pirinç ise, en yüksek karbonhidratlı gıdalardan biridir (bir bardak beyaz ve kahverengi pirinçte yaklaşık 50 gram karbonhidrat bulunur).

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.