BCAA Nedir Ve Ne İşe Yarar?
BCAA nedir? Bu gizemi çözmek için hazır mıyız? O zaman başlayalım. BCAA, dallı zincirli amino asitlerin kısaltmasıdır. 3 tane BCAA vardır (lösin, izolösin ve valin). BCAA'lar ilk olarak sahadaki (korttaki ya da spor salonunundaki) performansını artırmak isteyen sporcular tarafından popülerleştirilmişlerdir. Bu ürün, yağsız kas kütlesi kazanmak isteyen insanlar için de yardımcı kaynaklardan biridir.
BCAA Ne İşe Yarar?
BCAA'ların "kan beyin bariyeri"ni geçtiğini iddia eden bazı bilimsel araştırmalar vardır. Beyin, genellikle supplementlerin kendi fonksiyonlarını geliştirmesine pek izin vermese de, çoğu kişi BCAA'ların bunu yaptığına inanmaktadır. Çeşiltli araştırmalarda BCAA'ların beyindeki artan serotonin ile bağlantılı olduğu, ve zihinsel enerjiyi artırırarak depresyonu engelleyebileceği savı ortaya atılmıştır. Bazı çalışmalar ise BCAA'ların serotonin seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir. BCAA'lar aynı zamanda "azot taşıyıcıları" olarak da bilinirler. Esas olarak, kasların daha fazla amino oluşturmasına yardımcı olurlar, bu da kas büyüme sürecinin daha fazla uyarılmasına yardımcı olur. BCAA'lar ayrıca insülin hormonunu ateşlerler. Bu, BCAA'ların önemli bir fonksiyonudur, çünkü insülin hormonu kaslarımızın enerji dönüşümü amacıyla karbonhidratları kullanmasına yardımcı olan maddedir. İnsülin ayrıca kasların daha fazla amino asit kullanmasına izin verir. BCAA'lar anti-katabolik ve "anabolik" olarak bilinirler. Bunun nedeni, insan vücudunda protein sentezi için gereken kilidi açabilmeleridir.
BCAA Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Dallı zincirli amino asitler ya da diğer adıyla BCAA'lar, üç temel amino asit olan lösin, izolösin ve valindir. Kimyasal yapıları açısından bakıldığında, bu amino asitlerin her biri dala benzeyen çatallı bir çıkıntıya sahiptirler ve isimlerini buradan almışlardır. Eğer vücutta yaptıkları işler için isimlendirilselerdi, bunlara inanılmaz amino asitler denilebilirdi. BCAA'ların kasların büyüme sürecine yardım ettiğini duymuş olabilirsiniz. Uluslararası Spor Beslenme Dergisi'nin 2009'da yapılan yıllık toplantısında sunulan bir araştırmaya göre, 8 haftalık egzersiz süresince BCAA takviyesi alan eğitimli vücut geliştiricilerin kas büyümeleri ile kas dayanımları, BCAA kullanmadan whey proteini takviyesi alanlara kıyasla iki kat daha fazla artmıştır. Fakat bu üç basit amino asidin faydaları sadece kas büyümesi ile kalmamaktadır.
BCAA Nasıl Kullanılır?
BCAA'ları bu kadar özel kılan şeylerin en önemlisi, vücudun onları nasıl kullandığıdır. Tipik olarak çoğu amino asit, sindirildiğinde -parça parça ya da bütün protein olarak- önce karaciğere gider. Burada karaciğer onları yakıt olarak kullanmak üzere parçalayıp kas ve diğer dokuları onarmak için yönlendirir. Öte yandan BCAA'lar karaciğerde tutulmazlar ve doğrudan kaslara gönderilirler; böylece kas, BCAA'ları direkt olarak yakıt için kullanabilir ya da kas dokusu inşası ve onarımında kullanabilir. Bu durum, BCAA'lara atletik açıdan çift yönlü bir önem kazandırmaktadır. Egzersiz sırasında yakıt kaynağı olarak görev yapabilirlerken aynı zamanda egzersiz bittiğinde kas büyümesine de yardımcı olabilirler. Bu etkiler, BCAA ürünlerinin neden egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında alınması gerektiğini açıklamaktadır. Egzersiz programınız ne kadar yoğun ve uzun sürerse, yakıt için o kadar çok BCAA kullanılacaktır. Egzersiz öncesi bir miktar BCAA kullanmanın egzersiz sırasında enerjinizi sürdürmenize ve baştan sona daha yoğun bir şekilde antrenman yapabilmenize yardımcı olduğunu görebilirsiniz.