B6 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B6 vitamini, bağışıklık sisteminizin ve merkezi sinir sisteminizin işlevlerini doğru bir şekilde sürdürmek için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir besindir. Diyet Takviyeleri Ofisi'ne göre, bir yetişkin olarak günde 1.3 ila 2 miligram B6 vitamini tüketmezseniz, B6 vitamini eksikliği riski taşıyor olabilirsiniz. Düşük B6 vitamini düzeylerinin belirtilerini ve semptomlarını gösterirseniz, doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir. Dermatit olarak da adlandırılan deri iltihabı, B6 vitamini eksikliğinin bir belirtisi olarak gelişebilir. Cildinizin kırmızı, iltihaplı ya da olağandışı şekilde kuru göründüğünü ve kaşınmaya başladığını fark edebilirsiniz. Etkilenen cilt bölgesini kaşıma, cilt hassasiyetine neden olabilir ve cilt enfeksiyonu geliştirme riskinizi artırabilir. Cilt iltihabı rahatsız edici hale gelirse veya şiddetinde artış olursa, doktorunuza danışmanız önerilir. Vücudunuz yeterli miktarda B6 vitaminine sahip olmadığında, sinirleriniz normal bir şekilde sinyal gönderip alamaz. Beyninizdeki nöronlar olarak adlandırılan sinirler vücudunuzun diğer bölümlerine mesaj iletmede zorluk yaşayabilir. Sonuç olarak, B6 vitamini eksikliğinde sıra dışı vücut konvülsiyonları veya nöbetler yaşayabilirsiniz. Uzuvlarınız ya da vücudunuz istemsiz seğirebilir veya kısa süreli bilinç kaybı tecrübe edebilirsiniz. Herhangi bir nedenle nöbet ya da konvülsiyon yaşarsanız, daha fazla değerlendirme ve bakım için doktorunuza başvurmanız gerekir.
B6 vitamini aynı zamanda hayati organlarınızın enerji üretmek için ihtiyaç duydukları oksijeni almasını sağlamakla sorumludur. Vücudunuzda yeterli B6 yoksa, beyniniz yeterince oksijen alamadığından alışılmamış ruh halleri ya da zihinsel değişiklikler yaşayabilirsiniz. Normal günlük görevleri yerine getirme yeteneğinizi etkileyebilecek derecede depresif ya da kafanız karışmış hissedebilirsiniz. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, mutlaka doktorunuza danışmanız önerilmektedir. B6 vitamini eksikliğinde vücudunuz olması gerektiği kadar kırmızı kan hücresi üretemez. Düşük alyuvar hücresi seviyeleri, anemi olarak adlandırılan tıbbi bir durumdur. B6 eksikliği nedeniyle anemi geliştirirseniz, kalp hızı düzensizlikleri, yorgunluk, soluk cilt, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes alma veya soğuk ekstremite gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu durum tedavi edilmezse, anemi semptomları zaman içinde giderek daha da kötüleşebilir. Düşük seviyelerde B6'nın neden olduğu sinir hasarı, olağandışı vücut algıları ile de sonuçlanabilir. Ayaklarınızda veya ellerinizde uyuşukluk, karıncalanma veya yanma hissi gelişebilir. Bu rahatsız edici semptomlar, etkilenen vücut bölgesini normal şekilde kullanma yeteneğinizi de etkileyebilir. Eğer bu tür belirtiler ağırlaşırsa veya devam ederse, ek rehberlik ve bakım için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
B6 Vitamini İçeren Besinler Hangileridir?
B6 vitamini içeren besinler arasında, kırmızı et, kümes hayvanlarının etleri, balıklar ve diğer deniz ürünleri, baklagiller, kabuklu yemişler, soya sütü, tüm meyve ve sebzeler bulunmaktadır.