B2 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B2 vitamini (riboflavin), vücudun yağ, protein ve karbonhidratları enerji için glikoza dönüştürmek için kullandığı, suda çözünebilen ve ısıya dayanıklı bir vitamindir. Enerjinin artırıcı etkilerine ek olarak, riboflavin, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve cilt sağlığının korunması için bir antioksidan olarak kullanılır. Bu, iki ana koenzim olan flavin mononükleotid (FMN) ve flavin adenin dinükleotid (FAD) yardımı ile yapılır. Yeterli miktarda B2 vitamini olmadan, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler gibi makrobesinler sindirilemez ve vücudu koruyamazlar. Sağlıklı bir sindirim sistemi ile, vücut besinlerin çoğunu diyetten emebilir, bu yüzden riboflavinin çoğunu diyet kaynaklarından elde etmek önemlidir. Riboflavin sarı-yeşil flüoresan pigmente sahiptir. Bu da idrarın sararmasına neden olur. İdrarın sararması vücudun riboflavini emdiği anlamına gelir. Riboflavin ayrıca, triptofanın B6 vitaminini aktive eden niasine dönüştürülmesine yardımcı olur. Yeterli miktarda riboflavin ile önlenebilecek bazı hastalıklar arasında: anemi, katarakt, migren ve tiroid disfonksiyonu vardır. Riboflavin normal gelişim, emzirme, fiziksel performans ve üreme için gereklidir.
B2 vitamini eksikliğine yetersiz beslenme ya da endokrin anormallikleri neden olabilir. B2 vitamini eksikliği diğer B vitamini kompleksleri ile de ilişkilidir. Riboflavin doğal olarak yumurta, süt ürünleri, et, yeşil sebzeler ve tahıllar gibi bazı yiyeceklerde bulunur. Ana antioksidan riboflavin, glutatyon olarak çalışır. Glutatyon serbest radikalleri yok etmeye ve bu radikaller çeşitli hastalıklara neden olabileceğinden, karaciğeri detoks etmeye çalışır. B2 vitamini eksikliği aynı zamanda, kronik diyare, karaciğer bozukluğu, alkolizm ve hemodiyalizden kaynaklanabilir. B2 vitamini eksikliği Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça nadirdir. Bu eksiklik en çok Asya ve Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Daha büyük yetişkinler, alkolikler ve doğum kontrol hapları alan kadınların, riboflavin eksikliğinden muzdarip olması muhtemeldir. B2 vitamini eksikliği yarık dudak ve damak, büyüme geriliği ve kalp hastalığı gibi birçok gelişimsel anormallik ile ilişkili olabilir. Hamile ve emziren kadınlar, Brown-Vialetto-Van Laere sendromu (BVVL) olan ve vegan olan kişiler de B2 vitamini eksikliği riski altındadır.
B2 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Araştırmalar B2 vitamini eksikliğinin demir emilimini değiştirdiğini ve yorgunluğa neden olan bir anemiye neden olabileceğini göstermiştir. Riboflavin kırmızı kan hücresi üretimi ve hücrelere oksijen taşınmasında rol oynar. Vücuttaki riboflavin miktarının arttırılması, dolaşımdaki hemoglobin seviyelerini yükseltebilir ve kırmızı hücre üretimini artırabilir. Kollajen, çoğu deride ve saçta bulunan bir proteindir, bu nedenle riboflavin kolajen düzeyini korumak için gereklidir. Riboflavin takviyeleri almak migren tedavisi olarak da kullanılmaktadır. Araştırmalar, günde 400 mg riboflavinin, yetişkinlerde migreni önlemede etkinlik gösterdiğini, ancak iyi sonuçlar elde etmek için en az 3 ay süreyle kullanılması gerektiğini göstermiştir. Bunun nedeni büyük olasılıkla mitokondriyal disfonksiyonun migrenlerde rol oynaması ve riboflavinin elektron transport zincirinin flavin kofaktörlerinin bir öncüsü olmasıdır. Araştırmalara göre, B2 vitamini takviyeleri kas gücü, kardiyomiyopati ve ensefalopatiyi iyileştirerek mitokondriyal kompleks I eksikliğine de yardımcı olabilmektedir. Ayrıca B2 vitamininin göz sağlığına faydaları da vardır. Katarakt bulanık görüşe neden olan bir göz bozukluğudur ve riboflavin takviyeleri almak kataraktı önlemeye de yardımcı olabilir.
B2 Vitamini İçeren Besinler:
B2 vitamini içeren besinler arasında, ekmek, un ve tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri, badem, yumurta ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır.