B12 Vitamini Ne İşe Yarar?
B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, sinir sistemi işlevinin uygun bir şekilde devam etmesi, DNA sentezi ve çeşitli metabolik süreçler için kullanılan, temel, suda çözünen bir bileşendir. Takviye olarak ve deniz ürünleri, kahvaltılık gevrekler ve etler gibi gıda kaynaklarında bulunan B12 vitamini, vücuttaki metabolik fonksiyonların sağlığı ve enerji dağılımında önemli bir rol oynamaktadır. B12 vitamini vücudunuzdaki birçok metabolik süreç için faydalıdır. B12 vitamininin birincil rollerinden biri, çeşitli enzim reaksiyonları için gerekli bir kofaktör olarak hizmet etmesidir. Örneğin L-metilmalonil-CoA'nın, yağlardan ve proteinlerden enerji üretimi için gerekli olan bir madde olan süksinil-CoA'ya dönüşümünü katalize etmek için gereklidir. B12 vitamininin yeterli miktarda alınması vücudunuzun yağları ve proteinleri verimli bir şekilde parçalamasına ve böylece yediğiniz yiyeceğin daha verimli kullanılmasına neden olur.
Metabolizma ve enerji üretimi üzerindeki etkileri nedeniyle enerji içecekleri ve enerji takviyeleri içine genelde B12 vitamini eklenir. Bir enzim kofaktör olması nedeniyle, vücudunuzun enerji üretimini daha hızlı ve daha verimli bir hale getirir. Yeterince B12 almazsanız, megaloblastik anemi olarak bilinen fiziksel yorgunluk ve zayıflık hisleri yaşayabilirsiniz. Bu koşullar altında, B12 vitamini takviyesi, enerji seviyelerini iyileştirir ve semptomları tersine çevirir. Fakat bu durum, bazı insanların, takviyenin normal koşullar altında da enerji ve fiziksel performansın artmasını sağlayacağına inanmasına neden olmaktadır. Önerilen alım miktarından fazla tüketilen B12 vitamini takviyesinin enerji veya performansta bir artışla ilişkili olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur.
B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?
B12'nin diğer bir metabolik faydası da, sinir hücrelerinin hücre zarlarında kullanılan yağ asitlerinin sentezlenmesindeki rolüdür. B12 vitamini aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşımak için kullanılan bir bileşik olan hemoglobin oluşturan enzimleri de destekler. Oksijen tüm vücutta besinleri metabolize etmek için yakıt olarak kullanılır, bu da B12'nin tüm metabolizma biçimleri için hayati bir öneme sahip olduğu anlamına gelir. B12 vitamininin en önemli metabolik yararlarından biri DNA'nın sentezindeki işlevidir. Vitamin, DNA sentezlemek için kullanılan bir enzim olan metionin üretmek için kullanılan metionin sentaz adı verilen bir enzim için bir kofaktör görevi görür. Başarılı DNA sentezi, kansere karşı risk faktörünü önemli ölçüde azaltan, hasara daha az duyarlı ve daha güçlü DNA iplikleri anlamına gelir. Yüksek düzeyde homosistein (kanda doğal olarak bulunan bir amino asit), kardiyovasküler hastalık, kan pıhtı oluşumu, arterlerin daralması ve sertleşmesi ve sinir hücresi hasarı riskinin artması ile ilişkilidir. B12 vitamini, homosisteinin vücutta önemli bir bileşik olan metionine dönüşmesinde önemli bir rol oynar ve bu nedenle homosistein yıkımı ve homosistein hasarı ile ilişkili hastalıkların önlenmesinde oldukça faydalıdır.