Amino Asitlerin Zararları Nelerdir?
Amino asit takviyeleri genellikle güvenli kabul edilir, ancak arginin ve metionin ile ilgili potansiyel zararlara dikkat etmeniz önerilmektedir. Ayrıca, dallı zincirli amino asitlerin nörotransmitter dengesini bozabileceğini de unutmamak gerekir. Amino asitler için güvenli bir maksimum doz elde edilmemiştir, bu nedenle koşullarınıza uygun miktar hakkında herhangi bir sorunuz varsa sağlık uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.
Amino asit zararları nelerdir
Vücudunuzun tüm esansiyel amino asitlere gerekli miktarlarda ihtiyacı vardır, ancak tek önemli faktör miktar değildir. Vücudunuzun protein üretmesini ve metabolizmanızı sürdürebilmesini sağlamak için her bir amino asidin dengeli bir orana sahip olması gerekir. Haziran 2004'te "Journal of Nutrition"da yayınlanan bir araştırmaya göre, labaratuvar hayvanlarında, amino asitleri dengeli bir beslenmeyle elde ettikleri oranlardan daha farklı oranlarda tükettiklerinde çeşitli yan etkilerin ortaya çıktığı ortaya konmuştur. Araştırma amino asit takviyeleri kullanımı sonucu ortaya çıkan ciddi yan etkiler göstermemesine rağmen, Drugs.com'da bu supplementlerin reçeteli ilaçlarla etkileşime girebileceği belirtilmiştir.
Arginin, zehirli amonyakların vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir, ancak en iyi yaptığı şey olan büyüme hormonu ve nitrik oksit üretimini uyarmasıyla bilinir. Nitrik oksit, kan basıncını düşürmekten beyninizde nörotransmitter olarak görev almak gibi birçok hayati role sahiptir. Bununla birlikte, arginin kullanan bazı insanlar şişkinlik, karın ağrısı, ishal ve gut şikayetinde bulunmuştur. Arginin ayrıca, karaciğer veya böbrek hastalığıklarında kandaki potasyum seviyesini ciddi şekilde değiştirebilir. Aynı zamanda kan basıncınızı düşürür, ve zaten düşük tansiyonunuz varsa tehlikeli olabilir. Yakın geçmişte kalp krizi, şeker hastalığı, ülser, alerjis, astım ya da herpes'ten muzdarip olan hastaların arginin almadan önce bir doktora danışmaları önerilir.
Amino Asit Kullanımının Zararları:
Amino asit kullanımı genel olarak güvenli olsa da, amino asit takviyelerinin potansiyel zararları bulunmaktadır. Örneğin, başka bir amino asit olan metionin, protein sentezinin yanı sıra homosistein üretiminde de kullanılır. Metionin takviyesi kullanımı homosistein seviyesini artırabilir. Yüksek homosistein düzeyleri vasküler rahatsızlıklara sebep verebileceğinden, fazla miktarda metiyonin sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Eğer metionin takviyesi kullanıyorsanız, kan dolaşımınızdaki homosistein miktarını azaltmak için folat, B-12 ve B-6 vitaminleri kullanmanız önerilmektedir. Özellikle hamile kadınların metionin takviyesi kullanmaması gerekmektedir.
Dİğer yandan, BCAA’ların da çeşitli potansiyel zararları vardır. Dallı zincirli amino asitler olan lösin, izolösin ve valin'in, Eylül 2008'de "Journal of Sports Medicine and Physical Fitness"da yayınlanan bir rapora göre, egzersiz öncesi ve sonrasında kas protein sentezini teşvik ettiği ortaya konmuştur. Dallı zincirli amino asitler (ya da BCAAs), beyninize girmek için triptofan ve tirozin gibi diğer amino asitlerle rekabet ederler. Bu amino asitler beyninize girmek için aynı taşıyıcıları kullandığından, kanınızdaki en fazla konsantrasyona sahip amino asit, diğerlerine göre daha fazla kandan beyne geçme şansına sahiptir. Takviye kullanımı sonucu alınan aşırı miktarda BCAA, beyninize taşınan triptofan ve tirozin miktarını azaltabilir ve bu durum, duygu düzenleyici serotonin de dahil olmak üzere üretilen nörotransmiter seviyelerinin düşmesine neden olur.