Amino Asitlerin Yararları Nelerdir?

Amino asitler, öncelikli olarak protein sentezinde merkezi bir rol oynarlar. Yeni proteinlerin üretilmesi, günlük tüketilen amino asitlerin çoğunun birincil fonksiyonunu temsil eder. Hücrelerinizdeki binlerce proteinin her biri, yüzlerce, hatta binlerce amino asitten oluşan ve kimyasal olarak polipeptitler diye adlandırılan zincirlere bağlı kombinasyonlar içerir. Hücreleriniz sürekli olarak eski proteini parçalayıp yeni bir protein oluşturmak için yeni amino asitlere ihtiyaç duyarlar. Yeterli miktarda amino asit tüketmediğiniz durumlarda, eski proteinin yerini alacak yeni protein molekülleri üretme kabiliyetinizi kaybedersiniz. Bu da, kas dokunuzun kademeli olarak parçalanmasına neden olur.

Spesifik amino asitler, nörotransmitter olarak adlandırılan sinyal moleküllerinin üretilmesine yardımcı olarak beyin işlevinde görev alırlar. Bir sinir hücresinden nörotransmitterlerin salınması komşu sinirleri harekete geçirir ve nihayet sinir sisteminizdeki hücrelerin ağları boyunca sinyallerin iletilmesini sağlar. Franklin Enstitüsü, bir tirozin amino asidinin tüketiminin, vücudunuzun önemli nörotransmitterleri olan dopamin ve norepinefrin maddelerininin üretmesini sağladığını belirtmektedir.

Amino Asitlerin Yararları Nelerdir?

Amino Asitler Ne İşe Yarar?

Amino asitler aynı zamanda hücrelerin büyüme sürecini düzenlerler. Amino asitlerin varlığı, hücrelerde bulunan bir protein grubu olan mTORC (Rapamisin protein kompleksinin memeli hedefi) içeren hücresel sinyal yolağını aktive eder. 2009'da "Biochemical Society Transactions" da yayınlanan bir araştırmaya göre, amino asit tüketimi sonrası, mTORC hücrelerinizde aktive olduğunda yeni hücre ve doku büyümesi tetiklenmektedir. Vücudunuz amino asitlerden yoksun ve protein ihtiyacını karşılayamıyorsa, mTORC inaktive edilir ve daha fazla doku büyümesi önlenir.

Yumurta, et ve süt gibi hayvansal gıdalar tam protein içeriğine sahipken, birçok bitki bazlı gıda eksik bir protein profili barındırırlar. Eğer vejetaryen veya vegan diyeti yapıyorsanız ya da çok fazla et yemiyorsanız, tam protein kaynağı olarak kinoa ya da soya ürünlerini tüketmeniz ya da ihtiyacınız olan temel amino asitleri elde etmek için birden fazla eksik proteinli gıdayı (fasulye ve tam tahıllar gibi) birleştirmeniz önerilmektedir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.