Amino Asit Yağ Yakar Mı?
Amino asitler, vitaminler, mineraller ve eser elementler yağ yakımında (dolayısıyla kilo vermede) önemli bir rol oynamaktadır. Kademeli kilo vermek de zayıf kalmak da, genelde hormonlarımıza bağlıdır. Fakat, bazı amino asitlerin sistematik olarak takviyesi, vücudumuzun yağ yakma hormonları üretmesini doğal ve vücudun ihtiyaçlarıyla uyumlu bir şekilde arttırmaktadır. Yağ yakıcı hormonların en önemlilerinden biri büyüme hormonudur (somatotropin, STH). İnsanlar bu hormonu uyurken üretirler. STH, protein sentezini uyarır ve yağ oksidasyonunu arttırır. Aşırı kilolu hastalar genelde düşük STH konsantrasyonlarına sahiptir, bu da genellikle kilo vermeyi engeller. Maalesef, büyüme hormonu çok pahalıdır (aylık dozaj için yaklaşık 300-400 dolar) ve yetkili tıbbi gözetim altında enjekte edilmelidir. Bu nedenle bedenlerimizi doğal olarak bu hormonu salgılamak için uyarmak daha güvenlidir. Spesifik amino asitlerin bunu çoğu zaman, gece yatmadan aç karnına alındığında gerçekleştirdiği görülmüştür. Bu amino asitler, arginine, glutamin ve metionindir. Büyüme hormonunun sentezi ayrıca vitamin B6, vitamin B12 ve çinko gerektirir.
Çalışmalar, obez hastaların genelde karnitin eksikliğine sahip olduğunu göstermiştir. Bu durumda, karnitin takviyesi (gıda takviyesi) yağ yakma konusunda kesinlikle faydalıdır diyebiliriz. Karnitin, karaciğerde (ve böbreklerde) iki temel amino asit olan lizin ve metioninden sentezlenen bir biyo taşıyıcıdır (nakil maddesi). Uzun zincirli yağ asitlerini, iç mitokondriyal zardan nakleden bir taşıyıcı molekül görevi görür. Uzun zincirli yağ asitleri, karnitin ile esterleştirildiyse membrandan geçebilir ancak orta ve kısa zincirli yağ asitleri bu taşıyıcı olmadan (taşıyıcı molekül) da geçebilirler.
Amino Asit Yağ Yakımında Etkili Midir?
Karnitin, yağ asitlerini daha hızlı taşır ve metabolik fırına atar. Bu, vücudun yağları depolamak yerine yakması anlamına gelir. Karnitin, yağ oksitleyici etkisinden dolayı kilo vermek için de kullanılır ve sıklıkla bir "yağ yakıcı" olarak anılır. Karnitin, B6 vitamini, B12 vitamini, niasin ve folik asit gibi önemli faktörleri de içeren beş basamakta sentezlenir. Bu maddelerden herhangi birinde eksiklik olması karnitin biyosentezini sınırlayabilir.
Leipzig Üniversitesi'nden Profesör Luppa, 2004'te yayınladığı l-karnitin'in yağ yakma yetenekleri hakkındaki makalesinde, obeziteyi önleme konusunda, yağ yakımını arttırmak için kullanılan mevcut önlemlerin diyetteki yağ alımı üzerine yapılan kısıtlamalardan daha fazla işe yaradığını belirtmiştir. Bununla birlikte, önkoşul, yağ metabolizmasının ve regülasyonunun optimal çalışmasıdır. L-karnitin, her iki durumda da önemli bir eş faktör olarak belirleyici bir rol oynamaktadır. L-karnitin eksikliği, bir taşıyıcı olarak işlevinden dolayı mitokondrial matristeki yağ asitlerinin parçalanmasını azaltır. L-karnitin yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesinde de önemlidir, çünkü karnitin palmitoil transferazın (CPT) bir alt tabakasıdır.