Amino Asit Nedir?
İnsan vücudunun yüzde yirmisi proteinlerden oluşur. Proteinler hemen hemen tüm biyolojik süreçlerde önemli bir rol oynarlar. Proteinler söz konusu olduğunda amino asitlerden de bahsedildiğini sıklıkla duymuşsunuzdur. Peki nedir bu amino asitler?
Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Hücrelerin, kaslarımızın ve dokularımızın büyük bir kısmı amino asitlerden oluşur. Amino asitler, hücreleri yapılandırmak da dahil olmak üzere birçok önemli bedensel işlevi yerine getirirler. Besin maddelerinin taşınması ve depolanmasında da önemli bir rol oynarlar. Amino asitler, çeşitli organlar, salgı bezleri, tendonlar ve arterlerin işleyişi üzerinde etkili maddelerdir. Yaraları iyileştirmek, özellikle kas, kemik, deri ve saçlarda dokuyu onarmak ve metabolizma ile bağlantılı olarak üretilen her türlü atık maddenin vücuttan uzaklaştırılması için ayrıca gereklidirler.
Amino asit nedir ne işe yarar?
İnsan sağlığı için amino asitlerin önemi gün geçtikçe daha da belirgin hale gelmektedir. Ünlü bir BBC gazetecisi olan Meirion Jones, yıllar öncesinin aksine birçok doktorun artık amino asit supplementlerine olumlu gözle baktığını belirtmiştir. Jones ve Erdmann medikal görüşteki değişiklikleri şu şekilde açıklamaktadır: "Maalesef, gerçek dünyada, sayısız faktör, vücudumuzun bu önemli maddelerin tam ve dengeli bir şekilde alınmasını önlemek için çalışıyor. Bu faktörlerin arasında, fosil yakıtların neden olduğu kirlilik, besi hayvanlarına verilen hormonlar, gübrelerin tarımda yoğun kullanımı ve hatta sigara ve alkol tüketimi gibi alışkanlıklar var. Bu faktörler vücutlarımızın yediğimiz şeyleri tam olarak kullanmasını engelleyebiliyorlar. Daha da kötüsü, yemeğimiz masamıza gelmeden önce tabi tutulduğu işlemler nedeniyle besin değerlerini kaybediyor."
Almanya'da DAK tarafından yürütülen yeni bir araştırma, özellikle yaşlı insanların yetersiz beslenmeye maruz kalma eğiliminde olduklarını ortaya koymuştur. "Vücut asgari enerji ve besin maddelerinden yoksun ise, bedensel ve zihinsel işlevlerini olması gerektiği gibi yerine getiremez. Gerekli vitaminler, proteinler (amino asitler), eser elementler ve mineraller olmaksızın, ciddi sonuçlara yol açabilecek güçsüzlük ve metabolik bozukluk riskleri söz konusudur."
Aminoasit Nedir?
Amino asitler tüm yaşam süreçlerinin temelini oluşturur, çünkü vücuttaki neredeyse her metabolik süreçte kilit bir rol oynarlar. Obezite, yüksek kolesterol seviyeleri, şeker hastalığı, uykusuzluk, erektil disfonksiyon veya artrit gibi hastalıkların büyük bir çoğunluğu esasen amino asit eksikliği ile ilişkilendirilmektedir. Bu saç dökülmesi ve ciddi kırışık oluşumu vakaları için de geçerlidir.
Jones, medeniyetin neden olduğu neredeyse her hastalığın metabolizmamızdaki dengesizliklerin sonucu olduğuna inandığını söylemiştir. Ayrıca metabolizmayı dengede tutabilmek için yapılması gereken en önemli şeyin amino asit havuzundan uygun şekilde faydalanmak olduğunu belirtmektedir.
Amino asit havuzu, insan vücudundaki mevcut serbest amino asitlerin tümünü içermektedir. Havuzun büyüklüğü yetişkin bir erkekte yaklaşık 120 ila 130 gram arasında değişmektedir. Diyette protein tüketirsek, gastrointestinal sistemdeki protein, amino asitlerle parçalanır ve daha sonra yeniden protein olarak bir araya getirilir. Bu kompleks biyolojik süreç, protein biyosentezi olarak adlandırılır. Vücuttaki amino asit havuzunun tamamı, günde üç ila dört kez değiştirilmektedir. Bu, vücuda, protein biyosentezi, beslenme ya da uygun besin takviyelerinin tüketimi yoluyla daha fazla amino asit verilmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Amaç, amino asit havuzunun yeterli miktarda ve doğru kombinasyon içerisinde tutulmasıdır. Eğer havuzda bir veya daha fazla amino asit yeterli miktarda bulunmazsa, protein üretimi zayıflar ve metabolizma sınırlı bir şekilde işlev görür. Gençler de sınırlı miktarda besin maddesi tüketimi nedeni ile bu durumun olumsuz etkilerinden etkilenebileceğinden amino asit takviyeleri sadece yaşlı insanlara hitap etmez. Tüm yaş grupları yetersiz amino asit alımını nedeni ile sağlık sorunları yaşayabilir.