Amino Asit Ne Demektir?
Amino asitler vücudun temel yapı taşlarıdır. Ayrıca yağ ve karbonhidratlar gibi birer enerji kaynaklarıdır. Bununla birlikte, amino asitler yapısal olarak azot (N) ihtiva ettikleri için yağlar ve karbonhidratların aksine buna göre karakterize edilirler. Dolayısıyla sadece amino asitler doku, organ, kas, deri ve saç oluşturabilir. Enzimlerin ve nörotransmitterlerin öncülleri olarak amino asitlerin önemi çoğu zaman hafife alınır. Amino asitler insan vücudundaki metabolik süreçlerin neredeyse tamamını düzenler ve sağlıklı bir vücut için çok büyük bir öneme sahiptirler. Amino asitler tüm yaşam süreçlerinin temelini oluşturur, çünkü vücuttaki neredeyse her metabolik süreçte kilit bir rol oynarlar. Obezite, yüksek kolesterol seviyeleri, şeker hastalığı, uykusuzluk, erektil disfonksiyon veya artrit gibi hastalıkların büyük bir çoğunluğu esasen amino asit eksikliği ile ilişkilendirilmektedir. Bu saç dökülmesi ve ciddi kırışık oluşumu vakaları için de geçerlidir.
Vücudunuz biyolojik fonksiyonlarını yerine getirmek için 20 çeşit amino asit kullanır ve bunlardan on tanesinin beslenme yoluyla alınması gerekir. Esansiyel amino asitler olarak adlandırılan bu on amino asit (ikisi yarı esansiyel), hücresel büyüme ve protein sentezine katkıda bulunurken, aynı zamanda geriye kalan on esansiyel olmayan amino asidi üretmek için öncü görevi görürler. Tüm esansiyel amino asitleri bünyesinde barındıran yiyecekler tam proteinler, içeriğinde bir ya da daha fazla esansiyel amino asit bulunmayan besinler ise eksik proteinler olarak adlandırılırlar.Amino Asit Ne İşe Yarar?
Esansiyel amino asitler vücut tarafından üretilemediklerinden, bu sekiz amino asit insan sağlığı için son derece önemlidir ve harici olarak tedarik edilmeleri gerekir. Bunlar: izolösin, lösin, lisin, metiyonin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valin'dir. Arginin ve histidin, yarı esansiyel amino asitler olarak adlandırılan grubu oluştururlar. Belli şartlar altında beslenme yoluyla alınmaları gerekir. On adet esansiyel olmayan amino asit ise vücutta üretilebilir. Aşağıdaki amino asitler bu kategoriye girer: alanin, asparagin, aspartik asit, sistein, glutamin, glutamik asit, glisin, prolin, serin ve tirozin. Amino asit kullanımı kişiden kişiye göre değişir. Kişisel ihtiyaç ve hedeflerinize bağlı olarak günde farklı zamanlarda birden fazla dozda 5 ila 20 gram amino asit tüketebilirsiniz. Amino asit tüketimini, tozlar, içecekler, tabletler veya kapsüller vasıtasıyla yapabilirsiniz.
Amino asit takviyelerini ideal olarak, maksimum fayda sağlamak adına, iyileşme ve kas sentezini desteklemek için egzersiz öncesinde ve sonrasında tüketmeniz önerilir. Antrenmanların yanı sıra alternatif olarak gün boyunca istediğiniz zaman amino asit tüketmenizde bir sakınca yoktur.